Quantcast
Economist: Έτσι φτάσαμε στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία - enikonomia.gr
share

Economist: Έτσι φτάσαμε στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

«Αν και το πραξικόπημα φάνηκε καλά οργωμένο στην αρχή, οι στασιαστές φάνηκαν να εκπροσωπούν μόνο μια μειονότητα των στρατιωτικών της χώρας. Οι δυνάμεις που είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο διαλύθηκαν, με τον επικεφαλής τους να δηλώνει ότι δεν στηρίζει το πραξικόπημα», σημειώνει ο Economist σε δημοσίευμά του για την απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία.

«Υπήρξε αιματοκύλισμα. Η τηλεόραση έδειξε ένα ελικόπτερο να ανοίγει πυρ κατά πολιτών. Σε ένα ακόμη περιστατικό, οι διαδηλωτές κουβαλούσαν πτώματα καθώς ο στρατός άνοιξε πυρ κατά ανθρώπων που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στη γέφυρα του Βοσπόρου. Εκρήξεις ακούστηκαν στο κοινοβούλιο. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ελικόπτερα και μαχητικά είχαν πλήξει το αρχηγείο της αστυνομίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:

«Oι πολιτικές και κοινωνικές διαφορές στην Τουρκία εντείνονται από το 2013, όταν η χώρα ταρακουνήθηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σκάνδαλα διαφθοράς, τα οποία κόστισαν τις θέσεις τους σε τρεις υπουργούς. Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τους οπαδούς του Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσαν τόσο τις διαδηλώσεις όσο και τις δωροδοκίες.

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία «διαχεόταν» στην Τουρκία η χώρα έγινε στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην τελευταία από αυτές, τρεις τζιχαντιστές σκότωσαν 45 άτομα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα η μακροχρόνια σύγκρουση με Κούρδους παραστρατιωτικούς αναθερμάνθηκε.

Ακόμα και εν μέσω τέτοιων εντάσεων, λίγοι Τούρκοι μπορούσαν να φανταστούν ότι ήταν πιθανό να πραγματοποιηθεί ένα πραξικόπημα, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στη χώρα τη δεκαετία του ’60. Το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, ελέγχει περίπου το μισό κοινοβούλιο. Στις αρχές του 2000 ο στρατός είχε ταλανιστεί από συλλήψεις και δίκες υψηλόβαθμων στρατιωτικών με κατηγορίες συνωμοσίες που θεωρήθηκε ότι είχαν ενορχηστρωθεί από τους Γκιουλενιστές με τη βοήθεια του Ερντογάν.

Τελευταία καθώς ο Ερντογάν έβαλε πλώρη για υιοθέτηση πιο κοσμικής γραμμής, προχώρησε στην απελευθέρωση στρατηγών, ενώ ανοικοδόμησε τις σχέσεις του με το στράτευμα».



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.