share

Economist Intelligence Unit: Στο 4% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

δημοσιεύτηκε:

Δεν αλλάζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 το Economist Intelligence Unit (EIU), παρόλο που αναθεώρησε επί τα χείρω τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και του καλπάζοντος πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Όπως είπε η διευθύντρια του EIU για την Ευρώπη, Joan Hoey στην 26η Ετήσια Στρογγυλή Τράπεζα του Economist για την ελληνική οικονομία, «προβλέπουμε ανάπτυξη 4% για την ελληνική οικονομία αυτό το έτος, σε συνέχεια ανάπτυξης γύρω στο 8% πέρυσι (…). Η ελληνική οικονομία θα χτυπηθεί, οι καταναλωτές και η κατανάλωση των νοικοκυριών θα χτυπηθεί, λόγω του πληθωρισμού στα τρόφιμα και την ενέργεια (…), αλλά την ανάπτυξη θα στηρίξει μια πιθανώς λαμπρή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Υπάρχει πολλή (τουριστική) ζήτηση στην Ευρώπη και η Ελλάδα θα είναι από τους βασικούς ωφελούμενους. Αυτό είναι το ένα πράγμα.

Το δεύτερο είναι η πρόσβαση στα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ. Οι ελληνικές αρχές τα πήγαν πολύ καλά στο να θέσουν σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα και ήδη υπάρχει μεγάλη εκταμίευση πόρων που θα στηρίξουν την οικονομία φέτος και τις επόμενες χρονιές». Κατά την κα Hoey, η Ελλάδα αναμένεται να τα πάει καλύτερα από άλλες χώρες.

Ευρωζώνη: Ποιες είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της

Επίσης αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη της για ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

«Η πρόβλεψή μας για την Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι για (ανάπτυξη) 2,2%, ενώ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος είχαμε πρόβλεψη 4%. Αυτό που είδαμε στις αρχές του έτους είναι μια πολύ ισχυρή μεταφερόμενη επίδραση (carry-over effect), ανάκαμψη από την πανδημία το 4ο τρίμηνο (του 2021), η οποία μεταφέρθηκε στο 1ο τρίμηνο (του 2022)» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί «στο τίποτα» στο υπόλοιπο του έτους, θα υπάρχουν ακόμα σημάδια ανάκαμψης και «στην πραγματικότητα, ιστορικά  λέγοντας ότι  η ανάπτυξη 2,2% στην Ευρωζώνη δεν ακούγεται και τόσο άσχημα».

Η  παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία, η κ. Hoey επισήμανε πως βάσει των εκτιμήσεων του ΕIU περί το 1 τρισ. δολάρια θα χαθούν φέτος από την παγκόσμια ανάπτυξη, με τον ρυθμό της να διαμορφώνεται το 2022 στο 2,8%, έναντι πρόβλεψης για 3,9% πριν από τον πόλεμο. Υπενθύμισε δε, πως πέραν των τεράστιων γεωπολιτικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετά μεγάλος είναι και ο οικονομικός του αντίκτυπος, ειδικά για την Ευρώπη, με τις αρνητικές συνέπειες να εκδηλώνονται σε τρία πεδία: τις κυρώσεις που στοιχίζουν ακριβά, τους περισπασμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, που επηρεάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η προοπτική της ρωσικής οικονομίας

Τέλος μίλησε και  για την προοπτική της ρωσικής οικονομίας.  Όπως είπε  μπορεί μεν αυτή να εμφανίζεται προς το παρόν αρκετά ανθεκτική, λόγω κυρίως των πολύ μεγάλων ποσών, που εξακολουθεί να λαμβάνει η Ρωσία από τις πωλήσεις πετρελαίου και ιδίως αερίου, με αποτέλεσμα το ρούβλι να έχει ανακάμψει «πολύ ισχυρά», αλλά μεσομακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές.

«Η ρωσική οικονομία θα δεχτεί ακόμη ένα χτύπημα της τάξης του 10% φέτος όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ, συρρίκνωση κατά 10% σε ετήσια βάση. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι απώλειες για τη ρωσική οικονομία θα είναι πραγματικά ανυπολόγιστες. Η Ρωσία θα αποσυνδεθεί ουσιαστικά από τη δυτική οικονομία και με την πάροδο του χρόνου η απώλεια των εισροών θα αρχίσει πραγματικά να γίνεται ορατή στη ρωσική βιομηχανία» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Alasdair Ross από τον Economist- The World Ahead τόνισε ότι παρότι υπάρχει η αίσθηση ότι έχει διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου με την πανδημία, δεν είναι απίθανο η Covid-19 να βρεθεί «ξανά μαζί μας» τον χειμώνα, επηρεάζοντας και πάλι την παγκόσμια οικονομία. «Δεν νομίζω ότι έχει τελειώσει ακόμα» είπε

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.