Quantcast
Economist: Μεγάλος κίνδυνος για το ευρώ οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Economist: Μεγάλος κίνδυνος για το ευρώ οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Σε μια νέα, άκρως επικίνδυνη φάση εισέρχεται η κρίση του ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Economist, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, από τότε που ξέσπασε η κρίση του ευρώ στα τέλη του 2009, η Ελλάδα ήταν είτε στην καρδιά ή κοντά στην καρδιά της κρίσης, ήταν το αντικείμενο επαναλαμβανόμενων συζητήσεων για μια πιθανή αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα (το λεγόμενο Grexit) το 2011 και ξανά το 2012, ενώ είναι η μόνη χώρα στη ζώνη του ευρώ, το επίσημο χρέος της οποίας έχει αναδιαρθρωθεί.

Πλέον, η κρίση του ευρώ εισέρχεται σε μια νέα, άκρως επικίνδυνη φάση και για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, σημειώνεται και τονίζεται η επιδείνωση που καταγράφηκε τόσο στα ελληνικά ομόλογα, όσο και οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που το περιοδικό αποδίδει στην προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Αν και ο κ. Τσίπρας λέει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, θέλει επίσης να ακυρώσει τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα, να βάλει τέλος στη λιτότητα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, σημειώνεται, φαίνεται να καθιστά δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να δημιουργήσουν μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα, όμως το τι θα συμβεί από εκεί και πέρα δεν είναι ξεκάθαρο.

Οι επενδυτές, επισημαίνεται, φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία θα κρυφοκοιτάζουν το χάος της Αθήνας και θα προσκολληθούν στη λιτότητα που έχει συνταγογραφηθεί γι’ αυτές από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό φαίνεται πολύ αισιόδοξο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η ελληνική κρίση δεν θα απελευθερώσει νέα αναστάτωση και αλλού στην Ευρωζώνη, καθώς ορισμένα από τα «φάρμακα» που χρησιμοποιεί η γερμανίδα καγκελάριος, αν μη τι άλλο, κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μειωθεί τελευταία, ωστόσο ακόμη και αν δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, είναι πιθανό ότι θα είναι το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό, οπότε ο επικεφαλής του Αλ. Τσίπρας θα ηγηθεί της οποιασδήποτε κυβέρνησης συνασπισμού σχηματιστεί.

Αυτή τη φορά, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα δυσκολευτεί να επαναλάβει το κόλπο του 2012, ζητώντας από τους Έλληνες να ψηφίσουν ξανά με την ελπίδα ότι θα προκύψει μια πιο λογική κυβέρνηση.

Ο Economist σημειώνει ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, στην καλύτερη περίπτωση, αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα και την αντίφαση, ενώ στη χειρότερη τον λαϊκισμό.

Από τη μια ο Α. Τσίπρας έχει μετριάσει τη ρητορική του σχετικά με την ένταξη στο ευρώ και τις «εξωφρενικές υποσχέσεις του», από την άλλη όμως εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να απορρίψει τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τους πιστωτές στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα των δύο διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης.

Αν και στη συλλογιστική του φαίνεται να εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακάμπτει, εμφανίζοντας πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να αποκαταστήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της και το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα θα ανατρέψει τα περισσότερα από τα κέρδη των τελευταίων ετών.

Η ιδέα ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν ένα Grexit ήταν περισσότερο αληθινή το 2011 και το 2012 από ό,τι είναι τώρα, καθώς η ζώνη του ευρώ έχει δημιουργήσει άμυνες που είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί ένα Grexit.

Πολλά έχουν γίνει για να βελτιωθεί το οικοδόμημα του ευρώ: ένα νέο Ταμείο διάσωσης, ο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστής έσχατης ανάγκης και η μερική τραπεζική ένωση.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις διασωθείσες χώρες και αυτές της ευρωπαϊκής περιφέρειας αναπτύσσονται και πάλι, ενώ και η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται.

Όπως σημειώνεται, ακόμη και αν ένα Grexit θεωρείται πλέον ασφαλέστερο, εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνο και απρόβλεπτο.

Οι συνεχιζόμενες αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της ζώνης του ευρώ δημιουργούν τώρα ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο για το ενιαίο νόμισμα.

Ο πληθωρισμός παραμένει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, που η ζώνη του ευρώ απειλείται να εισέλθει σε αποπληθωρισμό και στασιμότητα, θυμίζοντας ανησυχητικά την Ιαπωνία στη δεκαετία του 1990.

Οι ηγέτες της ηπείρου έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να προωθήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τις οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές και όταν οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν καμία ελπίδα, είναι πιθανό να ψηφίσουν τους λαϊκιστές, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Καθώς το 2015 πλησιάζει, οι περισσότεροι από τους ηγέτες της Ευρώπης υπέθεταν ότι τα χειρότερα της κρίσης του ευρώ θα τα άφηναν πίσω τους, όμως η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα δείχνει ότι δεν υπολόγιζαν σωστά.

Λαϊκιστικά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς, που είναι εναντίον του ευρώ, είτε ρητά είτε όχι, συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρες.

Ο επικεφαλής του Podemos (Μπορούμε), του κόμματος με το μεγαλύτερο δημοσκοπικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του κ. Τσίπρα να προκαλέσει εκλογές στην Ελλάδα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν μια χώρα αρχίζει να ανακάμπτει είναι όταν επίσης η λαϊκή δυσαρέσκεια συχνά υπερχειλίζει και αυτό το μήνυμα πρέπει να εισακουστεί αυτή την εβδομάδα τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα, καταλήγει το άρθρο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.