Quantcast
Economist: Το μεγάλο ρίσκο του Σαμαρά - enikonomia.gr
share

Economist: Το μεγάλο ρίσκο του Σαμαρά

δημοσιεύτηκε:

«Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη χάσει ένα στοίχημα» αναφέρει σε άρθρο του ο Economist στην έντυπη έκδοση του που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου. «Το πλάνο του να βγάλει πρόωρα την Ελλάδα από το μνημόνιο αυτό το μήνα κατέρρευσε όταν οι αγορές αντέδρασαν άσχημα ωθώντας τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων πάνω από το 9%. Στις 8 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα αποδέχθηκε δίμηνη παράταση του μνημονίου ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις» συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου για να διαπιστώσει στη συνέχει ότι «Η προεδρική εκλογή είναι ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα. Εάν απορριφθεί η υποψηφιότητα Δήμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία θα χάσει τις εκλογές από το Σύριζα, ενώ ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, το ΠΑΣΟΚ μπορεί μετά βίας να μπει στη βουλή».

Ο κ. Σαμαράς, «επιδέξιος τακτικιστής» όπως αναφέρει ο Economist, έχει ήδη χαράξει την στρατηγική του. «Ο συνασπισμός του ελέγχει 155 έδρες και μπορεί να υπολογίζει σε άλλες 12 ψήφους από τους 24 ανεξάρτητους που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία. Περίπου 6 ακόμη ανεξάρτητοι μπορεί να πεισθούν να στηρίξουν  την κυβέρνηση. Για να πάρει και τις υπόλοιπες επτά ψήφους όμως, θα πρέπει να πείσει βουλευτές να αποστατήσουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή τη Δημοκρατική Αριστερά. Το κίνητρο που τους δίνεται για να στηρίξουν την κυβέρνηση είναι ισχυρό. Οι ανεξάρτητοι πιθανότατα θα χάσουν την έδρα τους στις επερχόμενες εκλογές, ενώ ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να πέσουν κάτω από το όριο του 3% και να μην μπουν στη βουλή. Τα Χριστούγεννα θα είναι έντονα».

«Οι πιστωτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας από το Βερολίνο ως τις Βρυξέλλες, παρακολουθούν με νευρικότητα» καταλήγει το άρθρο σημειώνοντας ωστόσο ότι «Ορισμένοι πιστεύουν ότι με την επιλογή αυτού του υποψηφίου, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη πετάξει λευκή πετσέτα». 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.