Quantcast
ΕΕ: Θα συνεχίσουμε με τη λύση του αγωγού South Stream - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Θα συνεχίσουμε με τη λύση του αγωγού South Stream

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τα κράτη-μέλη της για να βρει μια συμφωνία με τη Ρωσία, αναφορικά με τη δημιουργία ενός αγωγού αερίου μέσω της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ότι το project έχει εγκαταλειφθεί.

«Η επόμενη συνεδρίαση για τον αγωγό South Stream, είχε προγραμματιστεί για τις 9 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως της ανακοίνωσης της Ρωσίας να σταματήσει το project», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ για την ενέργεια, Maros Sefcovic. «Προφανώς, αυτή η νέα εξέλιξη θα είναι ένα επιπλέον στοιχείο που θα συζητηθεί σε αυτή τη συνάντηση».

 

Καμία γνώση για τα σχέδια της Ρωσίας

Η Saipem SpA, η οποία έχει συμβόλαιο 2 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση της πρώτης υποθαλάσσιας γραμμής για τον South Stream, ανακοίνωσε ότι δεν έχει γνώση των σχεδίων της Ρωσίας να τερματίσει το project και συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της. Ένα πλοίο της Saipem που έχει αναλάβει να απλώσει τους αγωγούς αερίου, έφυγε χθες από την Βουλγαρία για να φθάσει στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Το project 20 δολαρίων του South Stream, συνάντησε προβλήματα νωρίτερα φέτος όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι οι εθνικές συμφωνίες για τους αγωγούς με την Μόσχα, ήταν παράνομες με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο αγωγός, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από την Μαύρη Θάλασσα προς τη Βουλγαρία και άλλες χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιτρέψει στο ρωσικό αέριο να προσπεράσει την Ουκρανία, της οποίας οι διαφωνίες με την Μόσχα, έχουν σταματήσει την προμήθεια αερίου στην ΕΕ στο παρελθόν.

 

Γιατί η Ρωσία εγκατέλειψη τον South Stream

Ο Putin ανακοίνωσε χθες ότι ενδεχόμενη αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία για τον South Stream με τη Βουλγαρία, είχε οδηγήσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει το project και αν αυτού να χτίσει έναν αγωγό μέσω της Τουρκίας. «Δεν μπορέσαμε να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη Βουλγαρία, επομένως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το project. Δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις επενδύσεις να σταματήσουν στα βουλγαρικά σύνορα», τόνισε ο Putin στην Άγκυρα όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη. «Ασφαλώς, αυτή είναι η επιλογή των φίλων μας στην Ευρώπη».

Πηγή: Dow Jones Newswires

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.