Quantcast
Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global. Αυτό συνέβη επειδή οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους λόγω της ακρίβειας.

Επιπλέον η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πλήττονται και από τους περιορισμούς που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα ο δείκτης  της εταιρείας που αφορά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Αύγουστο από 49,9 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

Η τιμή αυτή του δείκτη ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021. Κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.

«Τα τελευταία στοιχεία PMI για την Ευρωζώνη δείχνουν ότι η οικονομία της συρρικνώνεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της S&P Global, Andrew Harker.

Ο δείκτης νέων εργασιών των επιχειρήσεων

Πτωτικά κινήθηκε και η ζήτηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη νέων εργασιών των επιχειρήσεων να διαμορφώνεται στις 47,7 μονάδες τον Αύγουστο. Δηλαδή  όσο  ήταν περίπου και τον Ιούλιο.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,2 μονάδες από 51,2 μονάδες που ήταν προηγουμένως. Αυτό  υποδηλώνει  ότι η δραστηριότητά του κινήθηκε στα επίπεδα του περασμένου μήνα.

Αν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αύξησαν τις τιμές τους με χαμηλότερο ρυθμό τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγής διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, φθάνοντας στις 59,9 μονάδες από 62,1 μονάδες τον Ιούλιο.

«Οι πιέσεις στο κόστος διαβίωσης είχαν ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών που σημειώθηκε μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία, ενώ η μεταποίηση παρέμεινε σε ύφεση τον Αύγουστο», ανέφερε ο Harker.

Ο PMI του μεταποιητικού τομέα μειώθηκε στις 49,7 μονάδες από 49,8μονάδες  που ήταν. Πρόκειται για  το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες έναντι 46,3 μονάδες τον Ιούλιο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.