Quantcast
Εγκαταλείπει ο Σουλτς την ιδέα να είναι υποψήφιος καγκελάριος - enikonomia.gr
share

Εγκαταλείπει ο Σουλτς την ιδέα να είναι υποψήφιος καγκελάριος

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με το Spiegel, ο δημοφιλής Μάρτιν Σουλτς δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τον Γκάμπριελ και γι αυτό δεν θα βάλει υποψηφιότητα για τον θώκο της καγκελαρίας. Στελέχη του SPD κλίνουν υπέρ του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;, Ασάφεια επικρατούσε για το εάν θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έχει και την πρωτοκαθεδρία ή ο δημοφιλής Μάρτιν Σουλτς, που αποφάσισε να επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή μετά από χρόνια στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προσπάθησαν να τον μεταπείσουν


Το Spiegel Online υποστηρίζει ότι σε συζητήσεις που έχει κάνει με στελέχη του κόμματος ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, ο Σουλτς άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείπει την ιδέα να γίνει υποψήφιος καγκελάριος για το SPD. Μάλιστα τις ημέρες των γιορτών δεν ευοδώθηκαν προσπάθειες συντρόφων του να τον μεταπείσουν για να ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα και να δρομολογήσει έτσι εκλογική διαδικασία μέσα στο κόμμα. Επίσημα την απόφαση θα πάρει ο ίδιος ο Γκάμπριελ και πρόκειται να ανακοινωθεί τέλος Ιανουαρίου στο πλαίσιο διήμερου κομματικού συνεδρίου.

Σε περίπτωση πολλών υποψηφίων θα πρέπει να γίνει εσωκομματική ψηφοφορία. Όλοι ξέρουν ότι ο Μάρτιν Σουλτς θέλει να γίνει καγκελάριος, θα έβαζε ευχαρίστως υποψηφιότητα και θα είχε καλές πιθανότητες να πάρει το χρίσμα. Αλλά διατηρεί μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με τον Γκάμπριελ, οι οποίες θα έμπαιναν σε δοκιμασία εάν ήταν συνυποψήφιος και αντίπαλός του.

«Χρειαζόμαστε υποψήφιο καγκελάριο με μαχητική φύση»



Ήδη πάντως τις τελευταίες ημέρες ηγετικά στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τάχθηκαν δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ, παρά το ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Μάρτιν Σουλτς είναι καλύτερα από αυτά του προέδρου του SPD. Ενδεικτικά ο πρωθυπουργός του Σλέσβιχ Χολστάιν Τόρστεν Αλμπιχ είπε πρόσφατα ότι ο πρόεδρος ενός τόσο υπερήφανου κόμματος, όπως το SPD, είναι προορισμένος να ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα.

Ο νυν δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καλύτερος από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αλλά και η δεξιά πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ για την καγκελαρία. «Χρειαζόμαστε έναν υποψήφιο καγκελάριο με μαχητική φύση, όπως ο Γκάμπριελ, για να επεξεργαστεί τις διαφορές ανάμεσα στο SPD και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα», είπε ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος της λεγόμενης ομάδας Ζεχάιμερ.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ζητούμενο για όποιον ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα ως υποψήφιος καγκελάριος του SPD και αντίπαλος της Άγκελα Μέρκελ είναι να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος που αγγίζουν μόλις το 21%.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.