Quantcast
Έκκληση επείγουσας βοήθειας από το Μόναχο - enikonomia.gr
share

Έκκληση επείγουσας βοήθειας από το Μόναχο

δημοσιεύτηκε:

H πόλη του Μονάχου έχει αγγίξει τα όριά της. Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα υπολογίζεται ότι 13.000 πρόσφυγες έφτασαν με το τραίνο ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Επιτακτικά τίθεται πλέον το θέμα φιλοξενίας τους δεδομένου ότι δεν υπάρχει χώρος στέγασης ούτε και για τις πρώτες μέρες. ΄Ετσι πολλοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στους χώρους του σιδηροδρομικού σταθμού.

 

Χρήση ακόμη και ολυμπιακών χώρων

 

Το ότι τα πράγματα θα έφταναν σε τόσο οριακό σημείο δεν είναι απορίας άξιο. Ήδη από πολλές μέρες η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης, κρούει τον κώδωνα κινδύνου ζητώντας άμεση βοήθεια από άλλα ομόσπονδα κρατίδια. ΄Ηδη, από νωρίς χθες το βράδυ, διαφαίνονταν ότι η πόλη δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη μαζική είσοδο προσφύγων, όπως δήλωσε ο Κρίστοφ Χίλενμπραντ, περιφερειάρχης Άνω Βαυαρίας. «Απόψε θα έχουμε πρόβλημα, που δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσουμε» είπε στους δημοσιογράφους. «Θα υπάρχουν 3.000 με 5.000 άνθρωποι για τους οποίους δεν ξέρω πως να εξασφαλίσω λεωφορεία, τραίνα και ελεύθερες θέσεις σε καταλύματα».

Εκείνο που χρειάζεται επειγόντως είναι χώροι για ύπνο ή άδειοι χώροι για να στηθούν σκηνές. Οι σκηνές έχουν εξαντληθεί και δεν ήταν εύκολο χθες βράδυ να βρεθούν ιδιοκτήτες για να δώσουν την άδεια χρήσης των χώρων. ΄Ετσι έπεσε η ιδέα να ανοίξει προσωρινά η Ολυμπιακή Αίθουσα, όπου γίνονται συναυλίες, η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης οι οργανώσεις εθελοντών έκαναν έκκληση στους κατοίκους της πόλης να φέρουν κουβέρτες και πλαστικά στρώματα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και συγκινητική. Δεν πέρασε ούτε ώρα και μαζεύτηκαν εκατοντάδες στρώματα και σάκοι ύπνου.

 

Έντονες επικρίσεις

 

Με το φως της ημέρας συνεχίστηκε η αναζήτηση καταλυμάτων. Όμως δεν αρκούν οι εντατικές προσπάθειες αρχών και εθελοντών. Μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης και των υπολοίπων κρατιδίων για να αναλάβουν τη φιλοξενία. Ο δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ δεν μπόρεσε να κρατήσει την οργή του. «Όταν ακούω ότι οι αξιότιμοι υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων της χώρας μας λένε ότι βρίσκονται στο όριο να εκραγούν, δεν μπορώ να μην το χαρακτηρίσω θρασύτητα μετά από δέκα μέρες εδώ στο Μόναχο», δήλωσε. «Πολύ ευχαρίστως προσκαλώ του συναδέλφους να πάρουν μιαν εικόνα από το Μόναχο και μετά να καταλάβουν τι σημαίνει να φτάνεις στο όριο».

Σήμερα ολοκληρώνεται η επιστροφή των Βαυαρών από τις θερινές διακοπές και τα τραίνα ανάμεσα στην Γερμανία και στην Αυστρία είναι υπερπλήρη. Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι δεν αποκλείουν για λόγους ασφαλείας να διακόψουν προσωρινά ορισμένα δρομολόγια

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.