Quantcast
ΕΚΤ: Επικίνδυνη η δημογραφική γήρανση - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Επικίνδυνη η δημογραφική γήρανση

δημοσιεύτηκε:

Toν κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης στο εργατικό δυναμικό της ζώνης του ευρώ κρούει  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην ανάλυση σημειώνεται πως παρά τις σοβαρές περιόδους ύφεσης που έπληξαν τη ζώνη του ευρώ τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό στη ζώνη του ευρώ έχει δείξει θετικές εξελίξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΚΤ η αύξηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων (55-74), ενώ το ποσοστό συμμετοχής των νεότερων ηλικιών (15-24 ετών) έχει μειωθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά στη Γερμανία, παρουσίασε μικρή αύξηση στη Γαλλία και στην Ισπανία, ενώ στην Ιταλία καταγράφει διακυμάνσεις.

Κατά την ΕΚΤ η κατανομή του πληθυσμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει, με το μερίδιο των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.