Quantcast
EKT: «Ναι» στις αγορές κρατικών ομολόγων λέει ο Visco - enikonomia.gr
share

EKT: «Ναι» στις αγορές κρατικών ομολόγων λέει ο Visco

δημοσιεύτηκε:

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ignazio Visco, μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag, δήλωσε πως θα ενέκρινε την έναρξη ενός προγράμματος εξαγοράς κρατικών ομολόγων από το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.

«Οι εξαγορές ομολόγων είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο Ignazio Visco και προσέθεσε: «Είναι ένα στάνταρτ εργαλείο στην νομισματική πολιτική, απλά το θεωρούμε αντισυμβατικό επειδή μέχρι στιγμής δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει στην Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε τώρα, ειδάλλως οι αποδώσεις των ομολόγων θα ανέβουν εκ νέου».

Ο Ignazio Visco υπογράμμισε πως η αγορά εταιρικών ομολόγων δεν αρκεί για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και πως η εξαγορά κρατικών ομολόγων θα είναι μία ασφαλής επιλογή, καθώς οι κίνδυνοι θα μοιραστούν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης: «Αν μεμονωμένα οι κεντρικές τράπεζες αγόραζαν κρατικά χρεόγραφα, παίρνοντας τα ρίσκα, οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη θα απόκλιναν περισσότερο».

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη τονίζοντας: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι κίνδυνοι για ένα αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ στις τιμές δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν». 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.