Quantcast
ΕΚΤ: Νέες διευκρινίσεις Λαγκάρντ για τις νέες αυξήσεις στα επιτόκια - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Νέες διευκρινίσεις Λαγκάρντ για τις νέες αυξήσεις στα επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αυξήσεις στα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, άφησε η πρόεδρος της ΕΚΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας  στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Παράλληλα η  κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε πως η ΕΚΤ έχει ενεργήσει τους τελευταίους 9 μήνες πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού  με 7 αλυσιδωτές αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάιο.

Ωστόσο παραδέχτηκε πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη – υπονοώντας ότι οι προστάτες του ευρώ θα πρέπει να σφίξουν περαιτέρω την στρόφιγγα των πιστώσεων και να προσφύγουν  στο προσφιλέστερο εργαλείο τους για την άμβλυνση της πίεσης επί των τιμών.

Οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται στα είδη διατροφής και σε ευρύ φάσμα αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός ανήλθε στο 7%  τον Απρίλιο. Το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από τον στόχο του 2% που έχει  θέσει η  ΕΚΤ.

«Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες»,  προειδοποίησε η  Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις για την αντιμετώπιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της αύξησης των τιμών.

Πλέον, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά την διάρκεια και των 2 επόμενων συνεδριάσεων.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Ευρωζώνη βρίσκεται «σε καλύτερη θέση από όσο φοβόμασταν  ότι θα ήταν πριν από 6 μήνες», όταν η Ευρώπη αντιμετώπιζε το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ενέργεια, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η κ.Λαγκάρντ  δήλωσε ότι μία σκιά παραμένει στο κάδρο: οι μεγάλες αβεβαιότητες «που περιλαμβάνουν την εξέλιξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ορισμένες ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων μεταποίησης».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.