Quantcast
ΕΚΤ: Πάνω από 2 % ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τα επόμενα 3χρόνια - Πόσο θα αυξηθούν αύριο τα επιτόκια της - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Πάνω από 2 % ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τα επόμενα 3χρόνια – Πόσο θα αυξηθούν αύριο τα επιτόκια της

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% τα επόμενα 3 χρόνια εξέφρασε πηγή της ΕΚΤ,  μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που περιμένουν σήμερα οι αγορές.  Με αυτόν τρόπο  η ΕΚΤ θα στείλει σήμα ότι έχει τελειώσει η μάχη της κατά του πληθωρισμού. Παράλληλα, η Τράπεζα θα ανακοινώσει τις νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της, τις οποίες χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να υπολογίσουν πόσες αυξήσεις επιτοκίων  μπορούν να γίνουν.

Ο πληθωρισμός  της Ευρωζώνης

Ο πληθωρισμός  της Ευρωζώνης “εκτινάχθηκε” στο 10,6% τον Οκτώβριο για να υποχωρήσει τον Νοέμβριο. Με τις νέες προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί πάνω από το 2% το 2024 και οριακά πάνω από το επίπεδο αυτό το 2025, σύμφωνα με την πηγή της ΕΚΤ. Από την πλευρά τους οικονομολόγοι είπαν στο Reuters πως ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% στην Ευρωζώνη το 2023, για να υποχωρήσει στο 2,3% το 2024 και στο 1,9% το 2025.

Αύριο οι ανακοινώσεις  της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Είναι βέβαιο πως η ΕΚΤ θα αυξήσει αύριο περαιτέρω τα επιτόκια της με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτή θα είναι τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει αύριο κατά 50 μ.β το επιτόκιο καταθέσεων και ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2%. Ενώ περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου στο 2,5% βλέπουν για τον Μάρτιο και στο 2,75%  για τα μέσα του 2023.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.