Quantcast
ΕΚΤ: Συνεδριάζει σήμερα για τα επιτόκια - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Συνεδριάζει σήμερα για τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για το θέμα των επιτοκίων. Μάλιστα οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της στην σημερινή συνεδρίαση και πως το επιτόκιο καταθέσεών της θα παραμείνει στο 4,0%. Αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση που γίνεται από την ΕΚΤ για το θέμα των επιτοκίων για το 2023.

Τα επιτόκια, εκτιμάται πως θα παραμείνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 δεκαετιών προκειμένου να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 2%. Ωστόσο με αυτόν τρόπο θα επιβαρυνθεί δυνητικά περαιτέρω η οικονομία της Ευρωζώνης. Αξιοσημείωτο είναι δε πως το ΔΣ της ΕΚΤ αυξάνει σταθερά τα επιτόκια της από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, ωστόσο έκανε την πρώτη παύση στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Τι λένε οι αναλυτές

Για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ μίλησαν οι αναλυτές σύμφωνα με το delano.lu. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ τάχθηκε κατά στο να σταματήσει η ΕΚΤ πρόωρα τις μειώσεις των επιτοκίων. Και επεσήμανε πως η αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο στόχο του 2%.

«Η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι κεντρικοί τραπεζίτες το έχουν ήδη καταστήσει σαφές » δήλωσε από την πλευρά του ο Βόλκερ Σμιντ της επενδυτικής εταιρείας Ethenea   και μίλησε για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Όπως είπε «ο γενικός ΔΤΚ μειώθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο και ο δομικός πληθωρισμός στο 3,6%. Σαφώς, ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων έκλεισε τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, περιμένουμε να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ το 2024» και εκτίμησε πως «μια μείωση των 100 μονάδων βάσης από τον Ιούνιο είναι πιο ρεαλιστική».

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για το 2024 ενδέχεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Και ο στόχος να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2% είναι πιθανό να επιτευχθεί από το 2025» τόνισε η Ούλρικε Κάστενς της DWS. Και εκτίμησε πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα ξεκαθαρίσει σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι επικείμενες και πρόσθεσε πως  «η Λαγκάρντ θα απορρίψει  την Πέμπτη τις εκκλήσεις για γρήγορη μείωση των επιτοκίων ».

Πάντως ο Σίμον Χάρβεη της  Monex Europe είπε πως προβλέπουμε πως το διοικητικό συμβούλιο θα αναβάλει την έναρξη κύκλος χαλάρωσης μέχρι τον Απρίλιο εάν ληφθεί υπόψη το  βασικό μας σενάριο για ήπια ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και συνεχείς μισθολογικές πιέσεις στα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου, που θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ του Μαρτίου.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των αναλυτών της Bank of America. «Αναμένουμε πως η ΕΚΤ θα παραμείνει την επόμενη εβδομάδα σε αναμονή. Η επικοινωνία και οι προβλέψεις τους θα συνεπάγονται ότι οι περικοπές είναι επικείμενες, αλλά όχι άμεσες» είπαν. Οι αναλυτές αναμένουν πιο αποφασιστικές κινήσεις στο μέλλον, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε δεσμευμένοι σε μια πρώτη τριμηνιαία μείωση τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από ταχύτερες ενέργειες το 2025» συμπλήρωσαν.

Ο Φρεντερίκ Ντουκροζέτ της Pictet Wealth Management επεσήμανε πως για να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ: τα τρέχοντα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και τις προοπτικές  του και την ισχύ του μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.  Τον Απρίλιο θα ήταν η επικρατέστερη και η πιο σύντομη ημερομηνία για να γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ  τόνισε και εκτίμησε πως η «η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από 4% σε 3% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους».

« Η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια της σταθερά» είπε ο Φράνκ Ντίξμιερ  της Allianz Global Investors ωστόσο εκτίμησε πως  οι προσδοκίες που υπάρχουν από τον Μάρτιο για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φαίνονται να είναι πρόωρες και  επεσήμανε την ανάγκη για «μεγαλύτερη βεβαιότητα για την τροχιά του υποκείμενου πληθωρισμού»  πριν η  ΕΚΤ εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια της.

Δεν θα κάνει τίποτα  το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου για τα επιτόκια είπε μεταξύ άλλων  ο παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής για την ING Research, Κάρστεν Μπρζέσκι. Ωστόσο είπε πως η ΕΚΤ θα κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές,  και ότι δεν ακούγονται ούτε πολύ τρελά πράγματα   αλλά ούτε  και πολύ αποκομμένα από την οικονομική πραγματικότητα

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.