Quantcast
ΕΚΤ: Την Πέμπτη η συνεδρίαση για τα επιτόκια - Τι λένε τα στελέχη της τράπεζας - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Την Πέμπτη η συνεδρίαση για τα επιτόκια – Τι λένε τα στελέχη της τράπεζας

δημοσιεύτηκε:

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου θα γίνει η συνεδρίαση  του Δ.Σ. της ΕΚΤ για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων. Μπορεί το βασικό σενάριο του 26μελούς διοικητικού συμβουλίου να προβλέπει πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που θα έβλεπε θετικά το γεγονός στο να γίνει άμεσα αυτό, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης που κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας εδώ και παραπάνω από 1 χρόνο.

Πάντως ο  διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έχει ταχθεί υπέρ του να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό  δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος  κίνδυνος περί μη επανόδου του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στον στόχο του 2%. Σημειώνεται δε πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης συνέχισε τη σταθερή πορεία μείωσής του και τον Μάρτιο, υποχωρώντας στο 2,4%.  Την ίδια στιγμή συνεχίστηκε και η μείωση του δομικού πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο. «Αγκάθι» παραμένουν μόνο οι τιμές των υπηρεσιών που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις μισθών, οι οποίες παρέμειναν σταθερά στο 4% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Τι λένε τα στελέχη της ΕΚΤ

Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της ΕΚΤ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός πράγματι κινείται προς τον στόχο του 2%, κάτι που αποτυπώνεται και στις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο τα ίδια στελέχη θέλουν να έχουν μία μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι αυτό πράγματι θα συμβεί και προτιμούν να περιμένουν τη συνεδρίαση του Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τις αυξήσεις μισθών.

Εάν επιβεβαιωθεί η αποκλιμάκωση των μισθολογικών αυξήσεων που έχει αρχίσει να φαίνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και παράλληλα συνεχισθεί η μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων, τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Στην προοπτική της μείωσης των επιτοκίων  από την ΕΚΤ τον Ιούνιο αναφέρθηκε πρόσφατα  και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Επίσης ο κ. Στουρνάρας θεωρεί εύλογο να υπάρξουν συνολικά 4 μειώσεις φέτος, της τάξης των 25 μονάδων βάσης (1/4  της ποσοστιαίας μονάδας) η κάθε μία. Οι προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες προσγειώθηκαν από την αρχή του έτους, είναι επίσης ότι τον Ιούνιο θα αρχίσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ προεξοφλούν συνολικά τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και πολύ πιθανόν και μία τέταρτη.

Η ΕΚΤ φέρεται αποφασισμένη να κινηθεί για τη μείωση των επιτοκίων, ανεξάρτητα από το αν η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του δικού της επιτοκίου τον Ιούνιο. Και αυτό, γιατί η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία είναι διαφορετική, με την ανάπτυξη να δείχνει ισχυρή ανθεκτικότητα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες λίγο υψηλότερα από το αναμενόμενο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.