Quantcast
Έκθεση-καταπέλτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ εξέδωσε το Πεκίνο - enikonomia.gr
share

Έκθεση-καταπέλτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ εξέδωσε το Πεκίνο

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα εξέδωσε χθες έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ, με τίτλο «Η κατάσταση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ το 2016». Το έγγραφο αυτό εκδόθηκε από το Γραφείο Πληροφόρησης του Κρατικού Συμβουλίου, του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου, ως απάντηση σε ανάλογη έκθεση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κίνας, οι ΗΠΑ εμφανίζονται για άλλη μια φορά ως «ο δικαστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Κρατώντας το ραβδί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχοποιεί και εξαπολύει κατηγορίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες ενώ δεν δίνει προσοχή στα δικά της τεράστια προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Με τους πυροβολισμούς να ηχούν στα αυτιά των ανθρώπων πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας, την επιδείνωση των φυλετικών διακρίσεων και την εκλογική φάρσα όπου κυριάρχησε η πολιτική του χρήματος, ο αυτοανακηρυσσόμενος προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέθεσε το δικό του ‘μύθο’ ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις δικές του πράξεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι στις ΗΠΑ καταγράφηκε πέρυσι επιδείνωση σε κάποιους βασικούς τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ΗΠΑ έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κρατουμένων, με 693 φυλακισμένους ανά 100.000 κατοίκους, αναφέρεται στην έκθεση και επισημαίνεται ότι κάποια από τα στοιχεία της προέρχονται από δημοσιεύματα του Τύπου. Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν επίσης τα εγκλήματα που σχετίζονται με την οπλοχρησία, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, το 2016 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ 58.125 περιστατικά που σχετίζονται με την οπλοχρησία, αφήνοντας πίσω τους 15.039 νεκρούς και 30.589 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archive.

Παράλληλα επιδεινώθηκε η κοινωνική πόλωση, με το ποσοστό των ενηλίκων με πλήρη απασχόληση να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό από το 1983, το εισοδηματικό χάσμα να διευρύνεται, το μέγεθος της μεσαίας τάξης να φθάνει σε σημείο καμπής και να αρχίσει να συρρικνώνεται, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης της κατώτερης τάξης επιδεινώνονται.

Παράλληλα, συνέχισαν να επιδεινώνονται οι φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ το 2016, με τη διαφορά στις αποδοχές μεταξύ μαύρων και λευκών να είναι η χειρότερη εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι «οι ΗΠΑ κατ’ επανάληψη ποδοπάτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες και ηθελημένα κατέσφαξαν αθώα θύματα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.