Quantcast
Ελ Εριάν: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Ελ Εριάν: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη απέφυγαν την περασμένη Παρασκευή άλλη μία κρίση, με τη συμφωνία για παράταση τεσσάρων μηνών του προγράμματος στήριξης της Ευρωζώνης, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν της Allianz, επισημαίνει ότι για την Ελλάδα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Αντί για μια αποφασιστική λύση, η συμφωνία της Παρασκευής ήταν ένα μικρό βήμα σε μια παρατεταμένη και περίπλοκη διαδικασία, τονίζει ο Ελ Εριάν.

Η ισχύς της συμφωνίας θα δοκιμαστεί ήδη από σήμερα όταν η Ελλάδα θα υποβάλει έναν κατάλογο πολιτικής προς έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αλλά μήπως η έγκρισή τους είναι μόνο μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για να μπορέσει να επαναφέρει σε θετικό πρόσημο τη σχέση της με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να εδραιώσει τη συμμετοχή της στην νομισματική ένωση;

Μόλις η Ελλάδα ξεπεράσει το σημερινό εμπόδιο, η συμφωνία θα υπόκειται σε έγκριση από τα κοινοβούλια αρκετών μελών της Ευρωζώνης.

Σε ορισμένα κοινοβούλια – ιδιαίτερα εκείνα της Γερμανίας και της Φινλανδίας – το κύριο μέλημα θα είναι το κατά πόσον, για μια ακόμη φορά, η ζώνη του ευρώ έχει υποκύψει στις πιέσεις από την Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται, επειδή η απόρριψη από ένα και μόνο εθνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύσκολες προοπτικές για τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις αντανακλούν ένα ευρύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο έχει ενταθεί από τις πρόσφατες συγκρούσεις, ειδικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Eurogroup, και ένα δημόσιο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Αυτή η διάβρωση της εμπιστοσύνης εμποδίζει τη σύγκλιση απόψεων.

Και αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές όταν πρόκειται για την εύρεση μιας συμβιβαστικής προσέγγισης που, κατ’ ανάγκη, βασίζεται σε μικρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η συμφωνία, για τη διατήρηση της ροής των επίσημων ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Ελλάδα, εν αναμονή της συνολικής συμφωνίας για το περίπλοκο και αμφιλεγόμενο μίγμα λιτότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους, είναι σημαντική.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, θα είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν, καταλήγει ο Ελ Εριάν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.