Quantcast
Ελβετία: Νέα αύξηση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα - Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό - enikonomia.gr
share

Ελβετία: Νέα αύξηση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα – Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

δημοσιεύτηκε:

Νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS. Το επιτόκιο αυτό ανέρχεται στο 1,5% και αυτή είναι η  τέταρτη συνεχόμενη αύξηση.

Μάλιστα το www.cnbc.com, αναφέρει πως η αλλαγή της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας για τα επιτόκια είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών. Η επιπρόσθετη νομισματική σύσφιξη της SNB έχει τεθεί σε εφαρμογή για να αντιμετωπίσει τις νέες πληθωριστικές πιέσεις, επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Παράλληλα η τράπεζα ξεκαθαρίζει πως  δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνουν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια διότι πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις τιμές των προϊόντων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Επιτόκια: Πότε έγινε η πρώτη αύξηση

 Υπενθυμίζεται πως η ελβετική κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει για πρώτη φορά από το 2007 τον Ιούνιο τα επιτόκια της. Η τράπεζα  είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στον ορίζοντα εάν οι πληθωριστικές πιέσεις  συνεχιστούν.  «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις στο επιτόκιο πολιτικής της SNB. Αυτές οι αυξήσεις είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στα προϊόντα μεσοπρόθεσμα» είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο σε ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα. «Η SNB είναι πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος εάν αυτό κριθεί απαραίτητο προκειμένου να μπορέσει να παρέχει κατάλληλες νομισματικές συνθήκες », πρόσθεσε.   Σημειώνεται δε πως η τράπεζα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο παγκόσμιο προσκήνιο, αφού συμφώνησε να δανείσει έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ( ή 53,68 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Credit Suisse.

Πληθωρισμός: Ποιες είναι οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

Η τράπεζα κάνει νέα πρόβλεψη και για το πληθωρισμό. Όπως μεταδίδει το www.cnbc.com ο πληθωρισμός θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 2,6% το 2023 σε ετήσια βάση και 2% το 2024 και το 2025, ενώ σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% μέχρι το τέλος του 2025. Επίσης επισημαίνεται πως η τελευταία αύξηση των επιτοκίων έγινε επειδή ο εγχώριος πληθωρισμός κινείται πολύ πιο πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας , μεταξύ 0% και 2%. Ο πληθωρισμός της Ελβετίας αυξήθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.