Quantcast
Ελβετία: Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα για τον χρυσό - enikonomia.gr
share

Ελβετία: Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα για τον χρυσό

δημοσιεύτηκε:

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ελβετοί για ένα δημοψήφισμα μείζονος σημασίας για τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αλλά και τις ισοτιμίες. Οι Ελβετοί καλούνται σήμερα να αποφασίσουν εάν η κεντρική τράπεζα Swiss National Bank θα πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον το 20% των αποθεμάτων της σε χρυσό σε σχέση με το σημερινό 8%.

Στην περίπτωση επικράτησης του «ναι», η ελβετική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επανακτήσει 1.500 τόνους χρυσού ή αλλιώς το 70% της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής χρυσού, ενώ παράλληλα αναμένεται πως θα έχει και περιορισμούς στην πώληση αποθεμάτων χρυσού στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την Ευρωζώνη, καθώς με την επικράτηση της θετικής ψήφου, για την επανάκτηση 1.500 τόνων χρυσού η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα χρειαστεί να πουλήσει συναλλαγματικά αποθέματα, που απαρτίζονται κυρίως από ευρώ, πράγμα που θα ασκήσει έντονες πιέσεις στο ευρώ, βυθίζοντας το χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.