Quantcast
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ στον ορίζοντα; - enikonomia.gr
share

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – ΕΕ στον ορίζοντα;

δημοσιεύτηκε:

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζουν μεταρρυθμίσεις που θα επηρεάσουν σημαντικά τους κανόνες του εμπορίου σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο Ράντιμ Κλέκνερ σε άρθρο του για τον ιστότοπο Aktualne, που αναδημοσιεύεται στο Euractiv.

Το νέο κυβερνών κόμμα των ΗΠΑ ετοιμάζει να επιβάλει δασμούς 20% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να προσφύγει στον συγκεκριμένο οργανισμό. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΕ, το οποίο σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα του θα αποφύγει τις όποιες πιθανές κυρώσεις.

Εάν η εμπορική μεταρρύθμιση που επιδιώκουν οι ΗΠΑ στεφθεί με επιτυχία, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ θα δουν σημαντική αύξηση του κόστους. Παράλληλα, πιθανόν να υπάρξουν μέτρα στην Ευρώπη ως αντίποινα που θα μπορούσαν εν τέλει να οδηγήσουν σε έναν πραγματικό εμπορικό πόλεμο, ο οποίος σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους, θυμίζει τη δεκαετία του 1930, όπως σημείωνεται στο άρθρο. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να τορπιλίσει την διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP).

«Είναι λυπηρό που η νέα αμερικανική κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών από τις προηγούμενες εξελίξεις στο εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις», σχολιάζει ο Πάβελ Τελίτσκα, ευρωβουλευτής του κόμματος ANO 2011 και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αντί να διαπραγματευόμαστε ένα νέο σύμφωνο, η κυβέρνηση του Τραμπ κινείται προς τον προστατευτισμό και τα διοικητικά μέτρα τα οποία αντ’ αυτού θα ζημιώσουν την αμερικανική οικονομία».

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία μιας σειράς χωρών και να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις. Άρα, η ΕΕ θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό της χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα. «Εάν οι Αμερικανοί αρχίσουν να παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους, η άμυνα μέσω του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου είναι απολύτως λογική», τόνισε ο Τελίτσκα. «Δεν είναι ζήτημα εμπορικού πολέμου, είναι η νομοθεσία», πρόσθεσε.

Ο εμπορικός πόλεμος είναι ήδη εδώ

«Ο αμερικανικός προστατευτισμός δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά τώρα γίνεται εμφανής. Ο Τραμπ καυχιέται για αυτό πολιτικά», προειδοποίησε ο Πάβελ Ποτς, ευρωβουλευτής του κόμματος ČSSD (S&D). Ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Πασκάλ Λαμί αποκήρυξε την εμπορική πολιτική προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ ως ξεπερασμένη, λέγοντας σε εκδήλωση του Euractiv ότι δεν ανησυχεί μήπως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ακολουθήσουν το παράδειγμα του νέου Αμερικανού προέδρου.

«Κατά τη γνώμη μου, ήδη υπήρχε εμπορικός πόλεμος για πολύ καιρό αλλά μόνο από την πλευρά των ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι ανοικτή στο εμπόριο, ίσως υπερβολικά, ενώ άλλοι προστατεύουν τις αγορές και την οικονομία τους», δηλώνει ο Τσέχος ευρωβουλευτής.

Εάν παρόλα ταύτα είναι επιτυχής η όποια προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να υποστούν κυρώσεις. Σύμφωνα με τον Τσαντ Μπράουν του Ινστιτούτου Πίτερσον στην Ουάσινγκτον, οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να φθάσουν στα 385 δισεκ. δολάρια το χρόνο. Το ερώτημα είναι εάν μια τέτοια προσφυγή της ΕΕ θα έχει θετική έκβαση.

«Είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν οι πιθανότητες εάν η όποια διαμάχη της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ θα είναι επιτυχής», προειδοποιεί το τσεχικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου. Κατά την άποψή του, είναι κυρίως σημαντικό το περιεχόμενο αυτής της προσφυγής και οι ακριβείς δεσμεύσεις που οι ΗΠΑ παραβιάζουν με τις κινήσεις τους.

πηγή: Euractiv


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.