Quantcast
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία GM και Peugeot - enikonomia.gr
share

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία GM και Peugeot

δημοσιεύτηκε:

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η General Motors και ο γαλλικός όμιλος PSA ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξαγορά των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της GM από την PSA.

Εάν η PSA, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα Peugeot, Citroen και DS, εξαγοράσει τις εταιρίες Opel και Vauxhall της GM θα αποκτήσει μερίδιο 16,3% στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών οχημάτων και θα βρεθεί στη δεύτερη θέση της κατάταξης από την γαλλική ανταγωνίστριά της Renault και πίσω από τη γερμανική Volkswagen.

Η όποια συμφωνία θα πρέπει να ξεπεράσει οικονομικά, κλαδικά και πολιτικά εμπόδια. Χθες το γερμανικό συνδικάτο IG Metall προειδοποίησε ότι εάν οι εταιρίες συζητούν την πώληση της Opel χωρίς τη συμμετοχή του συνδικάτου, αυτό θα ήταν «μια άνευ προηγουμένου παραβίαση όλων των γερμανικών και ευρωπαϊκών δικαιωμάτων συνδιαχείρισης».

Η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις δήλωσε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο που διεξήχθηκαν συνομιλίες για την εξαγορά της ευρωπαϊκής μονάδας Opel της GM από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA χωρίς να έχει ζητηθεί η συνδρομή του συμβουλίου των εργαζομένων ή της τοπικής κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, δεν είναι σαφές το τίμημα που ενδεχομένως να ζητήσει η GM για τη ζημιογόνα ευρωπαϊκή της μονάδας ή τη δομή που θα μπορούσε να λάβει μια συμφωνία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.