Quantcast
Ένα βήμα πριν την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας η Μαδρίτη - enikonomia.gr
share

Ένα βήμα πριν την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας η Μαδρίτη

δημοσιεύτηκε:

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Ισπανία. Ο Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το προσεχές Σάββατο, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις του άρθρου 155 του Συντάγματος. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας των ισπανικών κοινοτήτων, ως εκ τούτου και της Καταλονίας, έπειτα από την επιστολή του προέδρου της αυτονομιστικής περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν, που απειλεί με κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν δεν υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την διαδικασία της αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, θεωρώντας ότι ο Πουτζντεμόν δεν αποκατέστησε την νομιμότητα στην περιοχή του, επιδεινώνοντας μία κρίση που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης. «Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 155 του Συντάγματος διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία, διαπιστώνοντας την “άρνηση” του κ. Πουτζντεμόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι συγκαλείται εκτάκτως υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο για την έναρξη των διαδικασιών.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.