Quantcast
Ένας σεΐχης στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ - enikonomia.gr
share

Ένας σεΐχης στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ

δημοσιεύτηκε:

Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο – μαμούθ του Κατάρ, το οποίο έχει επενδύσει και στην Ελλάδα (Αlpha Bank), προχωρά στην αντικατάσταση του  επικεφαλής του  Αχμέτ Αλ Σαγέντ  με τον σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ μπιν Σαούντ αλ Τάνι. 

Είναι αξιοσημείωτο πως η διοικητική αλλαγή αποφασίζεται μόλις ένα χρόνο έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του Αχμέντ αλ Σαγέντ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο πηδάλιο του κρατικού fund μετά την παράδοση της εξουσίας του Κατάρ από τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι στον γιο του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι.

Η εξέλιξη ανησύχησε τις αγορές, καθώς το fund διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 300 δισ. δολ. και είναι το ισχυρότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου.

Το ταμείο ιδρύθηκε από το εμιράτο του Κατάρ το 2005 και έκτοτε έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς επενδυτές παγκοσμίως.

Στην εντολή του περιλαμβάνεται η ρήτρα πως θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα της χώρας από την παραγωγή πετρελαίου σε ένα χαρτοφυλάκιο μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων, το fund έχει σημαντικά μερίδια στη βρετανική τράπεζα Barclays, στην ελβετική Credit Suisse και στα πολυκαταστήματα Harrods, ένα από τα σύμβολα της βρετανικής πρωτεύουσας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.