Quantcast
Επιθυμητή η ταχεία επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Επιθυμητή η ταχεία επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Στην Αθήνα διεξάγονται «εντατικές» διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο μπρίφινγκ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ χαρακτήρισε την «ταχεία» επίτευξη συμφωνίας των θεσμών με την Ελλάδα ως «επιθυμητή».

Δεδομένου όμως ότι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αφορά ένα τριετές πρόγραμμα με μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα αποτελούν τη βάση για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία, θα πρέπει τα επί μέρους σημεία της συμφωνίας να αναλυθούν πρώτα «σχολαστικά».

Από τη στιγμή όμως που ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει η συμφωνία πρώτα να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν δώσουν το «πράσινο φως» τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Σε αυτό το σημείο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία το υπουργείο είναι διατεθειμένο να την επεξεργαστεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

 

Aξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις

 

Αυτό πάντως που ενδιαφέρει τη γερμανική πλευρά είναι η συμφωνία με την Ελλάδα να εμπεριέχει ένα «φιλόδοξο» οικονομικό και δημοσιονομικό σχεδιασμό, μια «αξιόπιστη» στρατηγική στις ιδιωτικοποιήσεις και μια «βιώσιμη» μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Oικονομικών ρωτήθηκε, τέλος, για τις διαφορές που επικρατούν μεταξύ Βερολίνου και θεσμών αναφορικά με το ύψος της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα από το τρίτο δανειακό πακέτο, αν δηλαδή θα είναι 20 δις ευρώ ή 30 ως 35 δις.

Ο κ. Βάισγκερμπερ τόνισε ότι το υπουργείο του θεωρεί σκόπιμο να ισχύει και για την πρώτη δόση η γνωστή αρχή της γερμανικής κυβέρνησης: «βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις». Εάν υπό αυτό το πρίσμα δεν σταθεί δυνατό να εκταμιευθεί η πρώτη δόση τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η λύση μιας δανειακής γέφυρας.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.