Quantcast
Επιτόκια: Μονόδρομος οι αυξήσεις σε Αμερική και Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Επιτόκια: Μονόδρομος οι αυξήσεις σε Αμερική και Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Την στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική με αυξήσεις στα επιτόκια, φαίνεται να εξετάζουν πολύ σοβαρά και μάλιστα ως μονόδρομο οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η αμερικανική Federal Reserve και η ευρωπαϊκή ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκάι, η  ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τον πληθωρισμό και δεν θα αποκλίνει από την πορεία της αλλά θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αποτρέψει την παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού, του υψηλότερου εδώ και πολλές δεκαετίες που γνωρίζει η υπερδύναμη, θα έχει βαρύ τίμημα για την αμερικανική οικονομία και για τους εργαζομένους, ενώ δεν θα αποδώσει άμεσα.

Αυτό διεμήνυσε από το βήμα της ετήσιας συνόδου της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας Σίτι, ο πρόεδρος της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η επαναφορά σε κατάσταση σταθερών τιμών θα χρειαστεί χρόνο και θα απαιτήσει την αποφασιστική χρήση των εργαλείων μας προκειμένου να επέλθει καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Γηραιά Ήπειρο, πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν ανωνύμως  στο Reuters ανέφεραν ότι ορισμένα από τα στελέχη της τράπεζας θέλουν να εξετασθεί η δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Επικαλούνται την ανησυχητική επιτάχυνση του πληθωρισμού και υποστηρίζουν πως απαιτούνται επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων παρά τον κίνδυνο της ύφεσης.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα , το Reuters επισημαίνει ότι, έως τώρα κανένα από τα στελέχη της ΕΚΤ δεν έχει ταχθεί απροκάλυπτα υπέρ μιας τόσο μεγάλης αύξησης των επιτοκίων. Οι αποφασιστικές κινήσεις της Fed, όμως, που έχει ήδη προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων του δολαρίου κατά 75 μ.β., αλλά και οι ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τείνουν να καταστήσουν αναγκαία τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επιθετικής κίνησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.