Quantcast
Ρεύμα: Νέες διευκρινίσεις Σκρέκα για το "έκτακτο" τέλος στους λογαριασμούς—Τι είπε για τις πληρωμές του Power Pass - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Νέες διευκρινίσεις Σκρέκα για το “έκτακτο” τέλος στους λογαριασμούς—Τι είπε για τις πληρωμές του Power Pass

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το νέο έκτακτο “τέλος” που θα συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, δηλαδή για τις νέες χρεώσεις των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο MEGA. 

«Ανακοινώσαμε 1 λεπτό την κιλοβατώρα, όταν επιδοτούμε με 63 λεπτά. Από τα 63 λεπτά που θα πάρει η επιδότηση τον Σεπτέμβριο θα τα δώσουμε στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Το 1 λεπτό από τα 63 λεπτά θα πάει σε έναν ειδικό λογαριασμό γιατί δημιουργούμε έναν μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου. Αυτό, τα επόμενα χρόνια που θα διασυνδεθεί και η Κρήτη και θα μειωθούν τα ΥΚΩ  θα έρθει και θα συμψηφιστεί. Άρα επί της ουσίας δεν επιβαρύνουμε τα ελληνικά νοικοκυριά».

«Αντίθετα υπάρχουν κάποια νοικοκυριά που καταργήσαν το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο για θέρμανση και χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητος για να είναι πολύ πιο αποδοτικό ή χρησιμοποιούν κλιματισμό. Αυτά τα νοικοκυριά που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και που τελικά βοηθάνε την ενεργειακή μετάβαση  της χώρας  έρχονταν και πλήρωναν 5 και 8 λεπτά όχι 1 λεπτό» πρόσθεσε.

Power Pass: Τι θα γίνει  με τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο και δεν έχουν δοθεί τα χρήματά της επιδότησης 

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα δοθούν τον Σεπτέμβριο τα χρήματα του Power Pass για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο. «Είναι αυτόματη η διαδικασία. Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να λάβουν τα χρήματα τους πίσω. Αυτό θα έρθει, θα προστεθεί πάνω στις επιπλέον ενισχύσεις που κάνουμε από τον Ιούλιο και μετά. Άρα θα έχουν ακόμη μια μεγαλύτερη ελάφρυνση με την έννοια ότι θα πάρουν και χρήματα αναδρομικά και κάθε μήνα τις ενισχύσεις που δίνουμε στο ρεύμα», απάντησε χωρίς ωστόσο να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία για την καταβολή του Power Pass.

«Δεν θα ήθελα να διακινδυνέψω μια πρόβλεψη γιατί αυτή τη στιγμή. Γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια να τα πάρουν το γρηγορότερο δυνατό οι δικαιούχοι. Μόλις έχουμε νέα, θα σας το ανακοινώσουμε» τόνισε με έμφαση.

Για τις διακοπές ρεύματος

Τέλος ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο τη σεζόν που έρχεται  να γίνουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος  σε μεγάλες υπηρεσίες, δηλαδή να δίνεται ρεύμα με δελτίο, μοντέλο που ακολουθεί και η Γερμανία. «Θα σας πω με μεγάλη ευθύνη ότι αυτό είναι το ύστατο μέτρο, είναι το τελευταίο μέτρο. Πριν από αυτό το μέτρο έχουμε σχεδιάσει μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις», απάντησε.

«Το  πρώτο είναι, ότι έχουμε διπλασιάσει την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας, της εγκατάστασης υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ώστε εάν διακοπεί η ροή από τη Ρωσία να μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αέριο που θα έρχεται με πλοία.

Το δεύτερον έχουμε διπλασιάσει την παραγωγή από τον λιγνίτη. Ο λιγνίτης, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη συμμετείχε στο 5% έως 10% του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας και τους 2 τελευταίους μήνες έχει φτάσει στο 20%.

Το τρίτο έχει να κάνει με τη δυνατότητα 5 εργοστάσια φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουν diesel (πετρέλαιο), για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το τέταρτο και το πιο σημαντικό αφορά στην εξοικονόμηση. Τον Ιούλιο είχαμε μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα συνολικά που προσέγγισε το 12%, και τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περίπου 15%», σημείωσε χαρακτηριστικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.