Νέα παγκόσμια έρευνα της Oxfam για την Εργατική Πρωτομαγιά αποκαλύπτει πως οι αποδοχές των CEO αυξήθηκαν όχι όμως των εργαζομένων καθώς παραμένουν στάσιμες.
Η έρευνα βασίστηκε στις συνολικές ετήσιες αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων των μπόνους και των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών) των CEOs σχεδόν 2.000 εταιρειών σε 35 χώρες που κέρδισαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια το 2024.
Μάλιστα ο μέσος πραγματικός μισθός στις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αυξήθηκε κατά 0,9% κατά την ίδια περίοδο.
Τα συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:
Α. CEO
- Ο πραγματικός μέσος μισθός των CEOs αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2019 και 2024. Δηλαδή ο μισθός αυτός ανήλθε σε 4,3 εκατομμύρια δολάρια από 2,9 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
- Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs είναι κυρίως στην Ιρλανδία και στην Γερμανία καθώς η μέση ετήσια αμοιβή τους ανέρχονταν στα 6,7 εκατομμύρια δολάρια και στα 4,7 εκατομμύρια δολάρια το 2024, αντίστοιχα.
- Στη Νότια Αφρική, η μέση ετήσια αμοιβή των CEOs διαμορφώνονταν στο 1,6 εκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ στην Ινδία έφτασε τα 2 εκατομμύρια δολάρια.
B. Εργαζόμενοι
Πολλοί εργαζόμενοι που είχαν σημαντικές μειώσεις σε πραγματικούς μισθούς μεταξύ 2019 και 2023 βλέπουν πως οι αποδοχές τους θα παραμείνουν στάσιμες και το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικά αυτό συνέβη στις χώρες όπως στη Γαλλία, στη Νότια Αφρική και στην Ισπανία, όπου οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις 0,6% μεταξύ 2023 και 2024.
Η δήλωση
Συνεπώς οι μισθοί των διευθυνόντων συμβούλων αυξήθηκαν κατά 56 φορές. « Υπάρχει μία «γκροτέσκα» εικόνα , για να μην πω περισσότερα» δήλωσε σχετικά ο σύμβουλος πολιτικής για την οικονομική δικαιοσύνη της Oxfam Italy, Μιχαήλ Μασλένικοφ .
«Χρόνο με το χρόνο, οι αποδοχές των Διευθυνόντων Συμβούλων αυξάνονται σημαντικά, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων σε πολλές χώρες παραμένουν στάσιμοι ή αυξάνονται ελαφρώς.
Η δυναμική φαίνεται ακόμη πιο ατυχής σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Αυτό παρατηρήθηκε την περίοδο 2022-2023 κατά την οποία η αγοραστική δύναμη των μισθών μειώθηκε σημαντικά για εκατομμύρια χαμηλόμισθους εργαζόμενους .Μάλιστα αυτοί δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, το φαγητό τους αλλά και την υγειονομική περίθαλψη» συμπλήρωσε.