Quantcast
Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τον τρομοκράτη Γκιουλέν - enikonomia.gr
share

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τον τρομοκράτη Γκιουλέν

δημοσιεύτηκε:

Ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη. “Εύχομαι ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Γι αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση”.

“Αυτή η “παράλληλη δομή” δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντίον τους” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία. “Παραδώστε μας τον “τρομοκράτη” Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές” δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Επίσης, ο Ερντογάν απευθυνόμενος και πάλι στις ΗΠΑ, τόνισε “ εμείς κάναμε όσα μας ζητήσατε”.

Τέλος, ο Ερντογάν κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε “είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα”.



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του, που φώναζαν συνθήματα υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής στους πραξικοπηματίες, ότι τέτοιου είδους αιτήματα ενδεχομένως θα συζητηθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:


Τούρκος Υπουργός Άμυνας: Νωρίς να πούμε ότι η απειλή έχει εξαλειφθεί

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε από την Άγκυρα ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η απειλή του πραξικοπήματος έχει πλήρως εξαλειφθεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αποφεύχθηκε, ότι καμία περιοχή δεν βρίσκεται εκτός ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων, ωστόσο χρειάζεται η χώρα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Κάλεσε δε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να βγουν και πάλι στους δρόμους.

Μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία

Ξεπερνούν τους 2.800 οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία έχει κατασταλεί σήμερα, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 άτομα ενώ εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες από τις συγκρούσεις.

Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ’ εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο. Παράλληλα απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους 2.745 δικαστικοί, ενώ συνελήφθησαν 10 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ειδικότερα συνελήφθη ο διοικητής της Β’ Στρατιάς στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία εναντίον των επίδοξων πραξικοπηματιών.

Ο διοικητής της Γ’ Στρατιάς συνελήφθη επίσης, καθώς φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος.

“Ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της Γ’ Στρατιάς, συνελήφθη” γνωστοποίησε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αντιμετωπίζει την κατηγορία της προδοσίας.

Συνολικά, έχουν συλληφθεί από το πρωί πάνω από 2.800 στρατιωτικοί, αλλά ο συνεχώς αυξάνεται συνεχώς.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αλπαρσλάν Αλτάν, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV.

O Aλπαρσλάν Αλτάν, ένας εκ των 17 δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, βρίσκεται υπό κράτηση για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί., επισήμανε το NTV.


Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, παραδόθηκαν και περίπου 200 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί στο επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Απο την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε από τη Βουλή πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που στοχοθέτησαν την χθεσινή νύχτα το κοινοβούλιο της χώρας. Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε επίσης ενώπιον των βουλευτών ότι σήμερα είναι η ημέρα που όλα τα πολιτικά κόμματα είπαν όχι στο πραξικόπημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως, «εάν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, θα άλλαζε ακόμη και το καθεστώς».

Το πρωί τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες από διάφορες περιοχές στην ‘Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες να παραδίδονται στους αστυνομικούς, αλλά και στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά την παράδοση των στρατιωτικών, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε από το πλήθος.


Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.