Quantcast
Ετοιμη η ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα - enikonomia.gr
share

Ετοιμη η ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα

δημοσιεύτηκε:

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Vitor Constancio έστειλε το πιο ισχυρό μήνυμα μέχρι σήμερα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει κρατικά ομόλογα ακόμα και από τις αρχές του επόμενου έτους, εάν αποφασίσει ότι χρειάζονται πιο επιθετικά μέτρα τόνωσης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο Constancio σημειώνει ότι η ΕΚΤ περιμένει τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει να οδηγήσουν σε αύξηση του μεγέθους του ισολογισμού στα επίπεδα που είχε αρχές του 2012. Αυτό σημαίνει ότι ο ισολογισμός θα είναι κατά περίπου 1 τρισ. ευρώ ($1,24 τρισ.) υψηλότερος από τα σημερινά επίπεδα.

“Θα πρέπει, φυσικά, να παρακολουθούμε προσεκτικά εάν ο ρυθμός εξέλιξης [του ισολογισμού] είναι συμβατός με την εκτίμηση αυτή. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους θα μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα εάν εξελίσσεται έτσι η κατάσταση”, δήλωσε.
“Εάν όχι, θα πρέπει να εξετάσουμε την αγορά και άλλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, την πιο ογκώδη και ρευστή αγορά για τους εν λόγω τίτλους. Θα είναι μια καθαρή απόφαση νομισματικής πολιτικής, με τις αγορές βάσει της κλείδας κατανομής, εντός της εντολής μας και του νομικού πλαισίου”, πρόσθεσε.
Η κλείδα κατανομής χρησιμοποιείται για να υπολογιστούν τα μερίδια συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Εάν η ΕΚΤ ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, χρησιμοποιώντας την κλείδα κατανομής, τα γερμανικά ομόλογα θα βρεθούν στην κορυφή του στόχου, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Οι εισφορές της γερμανικής Bundesbank στο κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι  λίγο κάτω από το 18%, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Οι δηλώσεις του Constancio δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν είναι πιθανό να τραβήξει τη σκανδάλη δρομολογώντας ένα ευρύ πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει το Dow Jones Newswires, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται περισσότερο διατεθειμένη να το κάνει στις αρχές του επόμενου έτους.

Πηγή: Dow Jones Newswires

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.