Quantcast
Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Γαλλία: Ανεπαρκής η μείωση του χρέους το 2019 - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Γαλλία: Ανεπαρκής η μείωση του χρέους το 2019

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα επισήμως “διευκρινίσεις” από τη Γαλλία για τον προϋπολογισμό της για το 2019, που θεωρείται ότι δεν τηρεί κατά γράμμα τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μια κατάσταση που ωστόσο είναι λιγότερο σοβαρή από εκείνη της Ιταλίας.

Σε επιστολή της προς τη γαλλική κυβέρνηση, η Κομισιόν εκφράζει τον φόβο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του χρέους είναι ανεπαρκείς και ζητά περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι διαφορετική από εκείνη της Ιταλίας, ο πρϋπολογισμός της οποίας ενδέχεται να απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. Η Ρώμη δεν κατηγορείται για “ανεπαρκείς” προσπάθειες αλλά για σκόπιμη απόκλιση από τους κανόνες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και το έλλειμμα.

Το έλλειμμα της Γαλλίας, η οποία βγήκε πέρσι από τη λεγόμενη “διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος” εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2019 στο 2,8% του ΑΕΠ, θα βρίσκεται δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ.

Ένα άλλο κριτήριο όμως θεωρείται καθοριστικό για τις Βρυξέλλες: η μείωση του χρέους, που το 2019 θα βρίσκεται στο 98,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παρίσι. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Γαλλία πρέπει να το μειώσει κατά 0,6 της μονάδας το 2019, όμως ο προϋπολογισμός που παρουσιάσε η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει μείωση που δεν θα ξεπεράσει το 0,3%.

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.