Quantcast
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κράτος δικαίου και προστασία του προϋπολογισμού – Υπό συζήτηση η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κράτος δικαίου και προστασία του προϋπολογισμού – Υπό συζήτηση η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αξιολογήσει την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το αίτημα ακύρωσης του κανονισμού που συνδέει την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η συζήτηση στην ολομέλεια με την πρόεδρο της Επιτροπής ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 16:00 (τοπική ώρα). Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με τα αιτήματα που υπέβαλαν η Ουγγαρία και η Πολωνία το πρωί της ίδιας ημέρας.

Αρμόδιοι ευρωβουλευτές έχουν προγραμματίσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.



Σχετικές πληροφορίες

Ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα του προϋπολογισμού αποσκοπεί στην προστασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων από κατάχρηση από κυβερνήσεις που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021. Στις 11 Μαρτίου 2021, η Πολωνία και η Ουγγαρία προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ για την ακύρωσή του.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου εξέδωσε γνωμοδότηση στην οποία αναφέρει ότι οι ενέργειες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά των κανόνων σχετικά με την αιρεσιμότητα, οι οποίες προστατεύουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να απορριφθούν από το Δικαστήριο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.