Quantcast
Ευρωζώνη: Επιφυλακτικοί οι επενδυτές ως προς την ανάπτυξη - Τι φοβούνται - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Επιφυλακτικοί οι επενδυτές ως προς την ανάπτυξη – Τι φοβούνται

δημοσιεύτηκε:

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές ως προς τις προοπτικές της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και οι προβληματισμοί τους εστιάζονται στην οικονομική πορεία της Γερμανίας.

Ο δείκτης της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Sentix, που καταγράφει την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία των επενδυτών αναφορικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στις -17 μονάδες, από -13,1 μονάδες τον Μάιο. Η επιφυλακτικότητά τους φαίνεται να εστιάζεται στο κλίμα που αποπνέει η γερμανική οικονομία

Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση σημείωσε πτώση, υποχωρώντας στο -15,8 από -7,0. Η Sentix εκτιμά ότι αυτή η υποχώρηση μπορεί να ενέχει ενδείξεις πως η ύφεση έχει ήδη αρχίσει στην Ευρωζώνη και δεν διστάζει να αποδώσει ευθέως το αρνητικό κλίμα στην ενδείξεις αδυναμίας που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία.

Η γερμανική οικονομία μπήκε στην ύφεση στις αρχές του 2023, με τις δαπάνες των νοικοκυριών, που θεωρούνται βασική πηγή ανάπτυξης, να υποκύπτουν στις πιέσεις του υψηλού πληθωρισμού, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία, τον περασμένο μήνα.

Η γερμανική βιομηχανία είχε ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, επωφελούμενη από τη χαλάρωση των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών, αλλά οι εισερχόμενες παραγγελίες μειώθηκαν. Ο δείκτης Sentix για τη Γερμανία τον Ιούνιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, στο -21,1, από -14,5 που ήταν τον Μάιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.