Quantcast
ExxonMobil: Κέρδη - ρεκόρ για το 2022 - "Βολές" από τον Τζο Μπάιντεν - enikonomia.gr
share

ExxonMobil: Κέρδη – ρεκόρ για το 2022 – “Βολές” από τον Τζο Μπάιντεν

δημοσιεύτηκε:

Κέρδη ρεκόρ ύψους 55,7 δισ. δολαρίων κατέγραψε το 2022 η εταιρεία Exxon Mobil.

Τα κέρδη αυτά ήταν υψηλότερα σχεδόν κατά 33 δισ. δολάρια από αυτά που ήταν του 2021 και  αυξημένα κατά 10 δισ. δολάρια από το προηγούμενο ρεκόρ που ανάγονταν στο 2008. Αυτό συνέβη επειδή σημείωσαν άλμα οι τιμές των υδρογονανθράκων που συνδέονται με την ανάκαμψη της ζήτησης και την εξάντληση της ρωσικής προσφοράς , ωστόσο προκάλεσαν τις έντονες επικρίσεις του Λευκού Οίκου εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Τι λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon

Τα κέρδη αυτά προήλθαν κυρίως από μια αγορά που είναι ευνοϊκή, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon και συνέχισε λέγοντας πως  «οι αντικυκλικές επενδύσεις που έγιναν πριν από την εκδήλωση της πανδημίας και κατά τη διάρκειά της προσέφεραν την ενέργεια και τα προϊόντα που είχαν ανάγκη οι άνθρωποι όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και οι  ποσότητες προμηθειών μειώθηκαν », δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς. Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τον Λευκό Οίκο.

Η θέση του Μπάιντεν 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν  είπε πως το μοναδικό πράγμα «που εμποδίζει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες  είναι να αυξήσουν την παραγωγή τους και να καταβάλουν δισεκατομμύρια στους μετόχους αντί να επανεπενδύσουν τα κέρδη».

«Κάνω αυτό που μου αναλογεί για να μειωθούν οι τιμές.  Είναι καιρός και οι Big Oil να κάνουν αυτό που αναλογεί σ’ αυτές» σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου “χαρακτήρισε ” νωρίτερα στο BBC τα κέρδη της Exxon ως «σκανδαλώδη» κυρίως επειδή «ο αμερικανικός λαός υποχρεώθηκε να πληρώσει πολύ υψηλές τιμές στην αντλία» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα κέρδη

Το κέρδος του Ομίλου ανά μετοχή ήταν 14,06 δολάρια και ο τζίρος  ήταν αυξημένος κατά 45% το 2022  σε σχέση με το 2021 καθώς ανήλθε στα 413,7 δισ. δολάρια.

Αυτά ήταν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών και τις  προβλέψεις της αγοράς.

Αφού κατέγραψε ιστορικές απώλειες και αποσύρθηκε από το δείκτη Dow Jones το 2020, έτος που σηματοδοτήθηκε από την πανδημία της Covid-19 και τον περιορισμό των μετακινήσεων, η Exxon επέστρεψε από το 2021 στην κερδοφορία.

Όμως τα κέρδη της κατέγραψαν πραγματικό άλμα το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και τη μείωση της ρωσικής προσφοράς που είχαν ως αποτέλεσμα.

Η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας συνέβαλε επίσης στο να διατηρηθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού σε αυξημένα επίπεδα.

Η μέση τιμή του γαλονιού (3,8 λίτρα) αμόλυβδου καυσίμου στις ΗΠΑ κατέγραψε έτσι ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο με πάνω από 5 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινητιστών (AAA).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.