Quantcast
FAO: Νέα πτώση στις τιμές τροφίμων τον Ιούλιο – Παραμένουν οι αβεβαιότητες - enikonomia.gr
share

FAO: Νέα πτώση στις τιμές τροφίμων τον Ιούλιο – Παραμένουν οι αβεβαιότητες

δημοσιεύτηκε:

Νέα πτώση σημείωσαν οι τιμές στα τρόφιμα τον Ιούλιο ύστερα από το υψηλό ρεκόρ που κατέγραψαν τον Μάρτιο, όπως αυτό προέκυψε από τον σχετικό δείκτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ανήλθε κατά μέσο όρο στις 140,9 μονάδες τον Ιούλιο έναντι των 154,3 μονάδων που ήταν ο αναθεωρημένος δείκτης τον Ιούνιο.  Υπενθυμίζεται ότι η η  προηγούμενη τιμή για τον Ιούνιο ήταν στις 154,2 μονάδες.

Ο δείκτης για τον Ιούλιο εξακολουθεί να είναι 13,1% υψηλότερος σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αυτό συμβαίνει  λόγω  της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς.

Τι δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO

Για το θέμα των τιμών στα τρόφιμα μίλησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάσιμο Τορέρο. Όπως είπε ο κ. Τορέρο “Η μείωση στις τιμές των τροφίμων από πολύ υψηλά επίπεδα είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο πολλές αβεβαιότητες παραμένουν”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι σοβαρές πιέσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια ασκούν μεταξύ άλλων η νομισματική αστάθεια  αλλά και οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών στο μέλλον.

Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές

Οι δείκτες τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών σημείωσαν πτώση σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, με την τιμή του σιταριού να πέφτει κατά 14,5%, εν μέρει λόγω μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο δείκτης τιμών του καλαμποκιού μειώθηκε κατά 10,7% τον Ιούλιο, επίσης εν μέρει λόγω της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και της αυξημένης εποχικής διαθεσιμότητας σημαντικών παραγωγών όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, ανέφερε ο FAO.

Τρία πλοία που μεταφέρουν συνολικά 58.041 τόνους καλαμποκιού έλαβαν άδεια να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια σήμερα, δήλωσε η υπηρεσία που κάνει τις διευθετήσεις για την επιχείρηση. Ένα πρώτο πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε τη Δευτέρα  από την Οδησσό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.