Quantcast
FAZ: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ «κουρέψει» το χρέος θα προκαλέσει σάλο στις χρηματιστηριακές αγορές - enikonomia.gr
share

FAZ: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ «κουρέψει» το χρέος θα προκαλέσει σάλο στις χρηματιστηριακές αγορές

δημοσιεύτηκε:

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προβεί σε «κούρεμα» του χρέους και σε κατάργηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων, ενδέχεται να προκληθεί σάλος στις χρηματιστηριακές αγορές, σημειώνει σε δημοσίευσή της η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Η διακυβέρνηση του Σαμαρά χαίρει της προτιμήσεως της Ευρώπης, σημειώνει ο συντάκτης, καθώς ακολουθεί την πολιτική της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως σίγουρο νικητή των εκλογών τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και με αυτοδυναμία.

Αν τελικά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, και ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί με αυτοδυναμία, οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να αντιδράσουν αρνητικά, εκτιμά η FAZ, καθώς μετά, η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση θα δείξει απροθυμία να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους, έχοντας και την αυτοπεποίθηση της ευρείας εκλογικής νίκης.

Δεδομένου ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου λήγει η παράταση του μνημονίου γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά μια δεύτερη εκλογική διαδικασία θα ήταν εξίσου, αν όχι περισσότερο επιζήμια, καθώς οι επενδυτές απεχθάνονται την αβεβαιότητα.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο, δεδομένου ότι η εκλογική νίκη έχει περάσει, είναι ότι οι αριστεροί νικητές θα χρειαστούν έναν μετριοπαθή εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τότε, ίσως, υπάρξει επέκταση για τα ελληνικά ομόλογα και μείωση των επιτοκίων για το χρέος, ενώ και κάποια ανακούφιση για τις απαιτήσεις της τρόικας για μεταρρυθμίσεις, εκτιμά η FAZ.

Αλλά το κυριότερο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, που το θέλουν όσοι σκέφτονται υπεύθυνα για την χώρα και την κοινή οικονομία, καταλήγει το δημοσίευμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.