Quantcast
FAZ: Τουρκικά σενάρια - enikonomia.gr
share

FAZ: Τουρκικά σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Μια βαθιά τομή στη σύγχρονη Τουρκία επιχειρεί ο Ράινερ Χέρμαν από τις στήλες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, στη χώρα όπου, όπως γράφει, ο πρόεδρός της βασίζει την κυριαρχία του όχι μόνο στο κλίμα φόβου αλλά και στην αδυναμία των αντιπάλων του.

Ο αρθρογράφος φιλοξενεί απόψεις του Φουάτ Κεϊμάν, Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σαμπάνζ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τις οποίες δύο είναι τα σενάρια που συζητούνται αυτήν την εποχή. «Το πρώτο αφορά σε ένα reset, στην ελπίδα ότι η χώρα θα μπορούσε να κάνει ριζική μεταβολή, και βασίζεται στη συναίνεση με την οποία τα τέσσερα κόμματα απέρριψαν το αποτυχημένο πραξικόπημα». Ο Κεϊμάν υποστηρίζει πως η καλύτερη εγγύηση ότι μια θρησκευτική ομάδα δεν θα επιχειρήσει να αλλοτριώσει και πάλι το κράτος είναι ένα κοσμικό κράτος βασισμένο στην αξιοκρατία. «Μόνο έτσι θα διαλύονταν οι φόβοι ότι η κυβέρνηση προωθεί την ισλαμοποίηση της Τουρκίας».

Το άλλο σενάριο αφορά το Κυπριακό. Ο Φουάτ Κεϊμάν υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτήν τη ριζική μεταβολή της χώρας. «Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα μπορούσαν να ανοίξουν δύο σημαντικά κεφάλαια, τα 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, τις ελευθερίες και την ασφάλεια, κάτι που θα έφερνε στην Τουρκία πιο κοντά στο κράτος δικαίου και τη σταθερότητα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, θα επικρατήσει το απαισιόδοξο σενάριο, η συνέχιση της αυταρχικής πολιτικής κυβέρνησης και Ερντογάν, σύμφωνα με τη φόρμουλα «περισσότερη ασφάλεια και όχι περισσότερες ελευθερίες».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.