Quantcast
FAZ: Ζήτημα δύο κρατών θέτει ο Ακιντζί - enikonomia.gr
share

FAZ: Ζήτημα δύο κρατών θέτει ο Ακιντζί

δημοσιεύτηκε:

Αμφιβολίες για το κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ρεαλιστική η επίλυση του Κυπριακού διατύπωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, θέτοντας μάλιστα εν είδει εναλλακτικής λύσης ζήτημα δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης προανήγγειλε μάλιστα ότι θα ξεκινήσει την αναζήτηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο με τη βοήθεια της Τουρκίας εφόσον δεν καταστεί δυνατή η εξεύρεση κάποιας λύσης σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση στο ενεργειακό πεδίο. «Είτε θα αρχίσουμε να συζητούμε το θέμα που αφορά το μέλλον μας με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο είτε θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις έρευνες για αποθέματα αερίου. Δεν πρόκειται απλά να μείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε», τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα καταστεί δυνατή η επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι, όπως είπε, διεξάγονται ήδη ανεπιτυχώς «εδώ και μισό αιώνα» διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Όπως επισήμανε, ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει εκ νέου σε «μια μακροχρόνια διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία στο τέλος δεν θα οδηγήσει πουθενά». Ο Μ. Ακιντζί σχολίασε ότι «όσο περισσότερος χρόνος περνά τόσο πιο αποδεκτό γίνεται δυστυχώς το στάτους κβο για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές».

«Κι εμείς εγείρουμε αξιώσεις σε αυτά τα ύδατα»


Ο Μουσταφά Ακιντζί ζητά κοινή λήψη αποφάσεων από τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής. Όπως λέει, «ο στόχος πρέπει να είναι να συνδυαστούν πιθανά κυπριακά με ισραηλινά κοιτάσματα αερίου προκειμένου να μπορέσουν αυτά να εξάγονται μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη». Για να γίνει αυτό όμως αποτελεί «προϋπόθεση» οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να αποφασίζουν από κοινού «για την ενεργειακή πολιτική της χώρας» ανεξάρτητα από το εάν επανενωθεί ή όχι η Κύπρος, όπως επισημαίνει. Σύμφωνα με την FAZ, «ο Μ. Ακιντζί ζητά την άμεση σύσταση επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, επιφορτισμένης με το καθήκον να λαμβάνει από κοινού αποφάσεις για ενεργειακά ζητήματα».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης εκτιμά ότι μπορεί να αποδειχθεί ατυχής εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς η απόπειρα να διεθνοποιήσει την αντιπαράθεση για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων, προσκαλώντας, όπως είπε, διεθνείς ενεργειακούς ομίλους για δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Κι αυτό διότι «κι εμείς εγείρουμε αξιώσεις σε αυτά τα ύδατα», τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε μεν τη σημασία των σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει. Όπως είπε, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που βοηθά τους Τουρκοκύπριους, «αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να εισάγουμε τα πάντα από την Τουρκία. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη δική μας ταυτότητα. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη δική μας δημοκρατική, κοσμική αντίληψη και τον δικό μας τρόπο ζωής».

Σχολιάζοντας τη λογοκρισία και τις διώξεις αντικυβερνητικών δημοσιογράφων στην Τουρκία, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί κανείς απλά να κάνει έφοδο στα γραφεία μιας εφημερίδας και να προσπαθεί να την κλείσει με τη βία». Τέλος υπογράμμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να είναι «ούτε μειονότητα σε ένα ενιαίο ελληνοκυπριακό κράτος ούτε επαρχία της Τουρκίας» και υποστήριξε «είτε μια επανένωση σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με δύο συνιστώντα, πολιτικά ισότιμα μέρη είτε μια λύση δύο κρατών».

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.