Quantcast
Fed και ΕΚΤ: Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια - enikonomia.gr
share

Fed και ΕΚΤ: Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Σε νέες αυξήσεις επιτοκίων ετοιμάζονται να προχωρήσουν η  Fed και η ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδει το μεταδίδει το www.livemint.comπου επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, η Fed αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 3ης Μαΐου και να διαμορφωθεί στο 5,25% παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αύξηση φαίνεται πως είναι η τελευταία που γίνεται. Αυτή  είναι η 10η συνεχόμενη αύξηση που γίνεται από τον Μάρτιο του 2022 και ενδέχεται να σταματήσει για λίγο η ανοδική πορεία των επιτοκίων.  Ωστόσο η επόμενη φάση είναι να διατηρηθούν τα επιτόκια  σε πιο υψηλά επίπεδα, ενώ θα παρακολουθείται και η πορεία του πληθωρισμού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα πέσει.

Επίσης επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα άνω του στόχου που έχουν θέσει οι αξιωματούχοι. Πάντως τα στοιχεία των ΗΠΑ για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας του πρώτου τριμήνου του 2023 έδειξαν ότι βρίσκεται σε επιβράδυνση. Ενώ τα  στοιχεία του Απριλίου για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα δώσουν μία αίσθηση κατά πόσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για εργασία

 ΕΚΤ: Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια της

Μετά τη συνεδρίαση της Fed , δηλαδή τη Πέμπτη θα συνεδριάσει η ΕΚΤ  για το θέμα των επιτοκίων. Μάλιστα επενδυτές και οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης . Ωστόσο σημαντικό ρόλο  στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια της  θα συμβάλουν οι ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν τη Τρίτη για τον πληθωρισμό αλλά και για τον τραπεζικό δανεισμό. Πάντως εάν τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται απροσδόκητα, τότε η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη από τη παραπάνω.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.