Quantcast
Φινλανδία: Απεργία κατά των περικοπών μισθών και της λιτότητας - enikonomia.gr
share

Φινλανδία: Απεργία κατά των περικοπών μισθών και της λιτότητας

δημοσιεύτηκε:

Γενική απεργία κήρυξαν σήμερα τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της Φινλανδίας κάνοντας παράλληλα και μεγάλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει τριετές πρόγραμμα λιτότητας. Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει η φινλανδική κυβέρνηση είναι οι περικοπές μισθών, αλλά και άλλων προνομίων των υπαλλήλων.

Η απεργία είχε τεράστια επιτυχία, ενώ και οι συγκεντρώσεις στο Ελσίνκι μάζεψαν πάνω από 30.000 ανθρώπους. Γεγονός ιστορικής σημασίας για τα δεδομένα των Φινλανδών, καθώς αντίστοιχη συγκέντρωση είχε γίνει μόνο κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών για την ανεξαρτησία από τους Ρώσους πίσω στο 1917!

Οι διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν με την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας ακολουθώντας ένα πρόγραμμα 3 ετών με μειώσεις μισθών και διάφορους άλλους περιορισμούς στις εργασιακές σχέσεις.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την μείωση των ημερών των διακοπών κατά 8 ημέρες (φέρνοντάς τις στις 30), τις μειώσεις στην πληρωμή των υπερωριών για εργασία στις εορτές, καθώς και άλλες μειώσεις και αλλαγές στα εργασιακά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.