Quantcast
First Republic: Τι εξετάζεται για την προβληματική τράπεζα των ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

First Republic: Τι εξετάζεται για την προβληματική τράπεζα των ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της τράπεζας First Republic Bank  βρίσκεται η πώληση μακροπρόθεσμων ομολόγων και στεγαστικών δανείων ύψους 50  δισ. δολαρίων έως 100 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο  του προγράμματος διάσωσης της, όπως μεταδίδει  το www.bnnbloomberg.ca  που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα χωρίς ωστόσο τις να τις κατονομάζει .

Μάλιστα οι ίδιες πηγές  ανέφεραν πως οι πωλήσεις αυτές θα συνέβαλαν στο να μειωθεί η αναντιστοιχία μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού της τράπεζας.

Επίσης μία από τις αρμόδιες πηγές είπε στο Bloomberg πως οι πιθανοί αγοραστές- μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ – θα μπορούσαν  ενδεχομένως να λάβουν δικαιώματα αγοράς ή προνομιούχες μετοχές ως κίνητρο για την αγορά τους υψηλότερα από την αγοραία αξία τους.  Η τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τον ισολογισμό του για να αποφύγει την κατάσχεση της  από την Federal Deposit Insurance Corp και να ανοίξει το δρόμο για μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με αρμόδια πηγή. Για να γίνει αυτό ενδεχομένως να χρειαστεί  να γίνει παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ  προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για την σταθεροποίηση της τράπεζας. Αυτή  θα ήταν μια πολύ φθηνή εναλλακτική από τη χρεοκοπία της τράπεζας.

Το πρόβλημα της τράπεζας

Νωρίτερα οι Financial Times ( FT) μετέδωσαν πως οι πελάτες της First Republic έκαναν αναλήψεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα λόγω της αναταραχής που υπήρχε στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να πέσει το πρωί της Τρίτης σχεδόν κατά 30 % η τιμή της μετοχής της τράπεζας που έχει την έδρα της την  Καλιφόρνια.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι καταθέσεις της First Republic μειώθηκαν κατά 72 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Δηλαδή υπήρξε μια πτώση της τάξεως του 40%.   Επιπλέον σημειώνεται δε πως μεγάλοι δανειστές των ΗΠΑ έβαλαν 30 δισ. δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς της First Republic για να στηρίξουν την προβληματική τράπεζα.  Ωστόσο σύμφωνα με πηγές  των Financial Times, οι αναλήψεις των πελατών στην τράπεζα έχουν σταθεροποιηθεί αυτόν τον μήνα, αλλά οι καταθέσεις  εξακολουθούν να μειώνονται ελαφρώς.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν την Τρίτη κατά 49,4 %.  Και η μετοχή της τράπεζας έχει χάσει περισσότερο από το 93% της αξίας της φέτος.

Το “μαχαίρι” στο προσωπικό

Η τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα περικόψει έως και το 25 % του εργατικού δυναμικού της μέσα στους επόμενους 2 μήνες προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά κόστη της.  Υπενθυμίζεται δε πως το στο τέλος του περασμένου έτους η τράπεζα απασχολούσε σχεδόν 7.200 υπαλλήλους. Επίσης σύμφωνα με την τράπεζα, στα σχέδια της συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των λειτουργικών κοστών όπως το να περιορίσει τους χώρους γραφείων αλλά και τις δραστηριότητες και τα έργα που δεν είναι απαραίτητα.

Αξιοσημείωτο είναι  δε πως κάποιοι από την Wall Street είχαν εκτιμήσει πως η First Republic θα πωληθεί πλήρως ή εν μέρει σε ιδιώτη.

Όντως μετά η τράπεζα ανακοίνωσε πως επιδιώκει να υπάρξουν «στρατηγικές επιλογές» προκειμένου να ανακάμψει άμεσα. Τα κέρδη της μειώθηκαν κατά περισσότερο από το 1/3 τρίτο το πρώτο τρίμηνο δηλαδή ανήλθαν στα 229 εκατομμύρια δολάρια, ή 1,23 δολάρια ανά μετοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.