Quantcast
First Republic Βank: Από την κατάρρευση στα... χέρια της JP Morgan - Όλο το χρονικό - enikonomia.gr
share

First Republic Βank: Από την κατάρρευση στα… χέρια της JP Morgan – Όλο το χρονικό

δημοσιεύτηκε:

Στην εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους της προβληματικής τράπεζας, First Republic Βank σκοπεύει να προχωρήσει η JP Morgan τη στιγμή που οι ΗΠΑ αγωνίζονται να περιορίσουν τις χρεοκοπίες τραπεζών στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με το www.theguardian.com . Το παραπάνω επιβεβαίωσε και η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και ανέφερε πως η First Republic έχει καταρρεύσει.

Η εξαγορά για την JP Morgan σημαίνει πως στα “χέρια” της θα περάσουν όλες οι καταθέσεις και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic. Δηλαδή η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής είναι σαν να κερδίζει με την εξαγορά αυτή επιπλέον 5 τράπεζες από αυτές που υπάρχουν. Σημειώνεται δε πως η First Republic που έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο είναι η τρίτη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει φέτος, αφού προηγήθηκε η πτώχευση των τραπεζών της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank. Και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες καθώς υπάρχει ο φόβος πως θα υπάρξει μια κρίση σαν και αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε το 2008.

Ποια είναι η First Republic

Σύμφωνα με το www.livemint.com που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, η First Republic Bank έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο και διαθέτει 84 υποκαταστήματα σε οκτώ πολιτείες. Αυτά θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα ως υποκαταστήματα της JPMorgan Chase Bank. Επίσης επισημαίνεται πως η First Republic ειδικεύεται στην ιδιωτική τραπεζική και εξυπηρετεί τους πλουσιότερους πολίτες, όπως η Silicon Valley Bank.

Πάντως η First Republic έχει δυσκολευτεί οικονομικά από τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank καθώς οι επενδυτές και οι καταθέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η τράπεζα μπορεί να μην επιβιώσει ως ανεξάρτητη οντότητα.

Η εξαγορά 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως First Republic έχει εξαγοραστεί αρκετές φορές από πολλές τράπεζες. Αναλυτικά, η γνωστή τράπεζα αρχικά εξαγοράστηκε το 2007 έναντι του ποσού του  1,8 δισ. δολαρίου από την Merrill Lynch & Co. Ωστόσο το 2009 η Bank of America αγόρασε τη Merrill Lynch με αποτέλεσμα να περάσει στα δικά της χέρια η First Republic. Μέσα του 2010  όμως ξανά άλλαξε χέρια με την General Atlantic και την Colony Capital να καταβάλουν το ποσό του 1,86 δισ. δολαρίων για να εξαγοράσουν την First Republic.

Πάντως 11 αμερικανικές τράπεζες προσπάθησαν να κρατήσουν την First Republic στη ζωή τους δεσμεύοντας στις 16 Μαρτίου νέες καταθέσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την JPMorgan, την Bank of America Corp., τη Citigroup Inc. και την Wells Fargo & Co. να βάζουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley και άλλες τράπεζες πρόσφεραν μικρότερα ποσά ως μέρος ενός σχεδίου που επινοήθηκε μαζί με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.