Quantcast
Φοροκαταιγίδα απειλεί να «πνίξει» Starbucks και Fiat - enikonomia.gr
share

Φοροκαταιγίδα απειλεί να «πνίξει» Starbucks και Fiat

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωπες με φοροκαταιγίδα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν οι εταιρίες Starbucks και η Fiat, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει στην απόφαση που αφορά στην  φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιριών αυτή την εβδομάδα.

Πέραν του μεγέθους των φόρων, της οποίας ηγείται η Margrethe Vestager, η Ευρωπαία επίτροπος για τον ανταγωνισμό, αναμένεται να θεσπίσει ένα ευρύ νομικό προηγούμενο ώστε να περιοριστούν οι πρακτικές που κατά παράδοση χρησιμοποιούνται από τις πολυεθνικές στην Ευρώπη για τη μείωση των φόρων τους.

Ακόμη, πρόκειται να θέσει τις βάσεις για μία ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση με τους αμερικανικούς κολοσσούς Apple και Amazon, των οποίων οι φορολογικές υποθέσεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας της επιτρόπου εδώ και καιρό. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στις υποθέσεις, η Fiat και τα Starbucks είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου».

Οι εν λόγω υποθέσεις εστιάζουν στα tax rulings, που εκδίδονται από κυβερνήσεις σε χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, και προσπαθούν να καθρίσουν σε ποια δικαιοδοσία μπορούν να πληρώσουν τους χαμηλότερους φόρους.

Η απόφαση της M. Vestager αναμένεται την Τετάρτη, γεγονός που φανερώνει ότι τα tax rulings που εξέδωσε η Ολλανδία στα Starbucks και το Λουξεμβούργο στη Fiat, αποτελούν παράνομη αρωγή από το κράτος. Παράλληλα, η Επιτροπή έχει απαιτήσει από σχεδόν όλα τα κράτη να δώσουν τα tax rulings που έχουν εκδώσει προκειμένου αυτά να εξεταστούν.

 «Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Η κρατική αρωγή θα πρέπει να αποτελεί μέρος των εκτιμήσεων κάθε πολυεθνικής που εγκαθιδρύει μία δομή στην Ευρώπη», τόνισε η Caroline Ramsay του δικηγορικού γραφείου Pinsent Masons.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.