Quantcast
Fortune: Έτοιμη να πατήσει το «κουμπί πανικού» η Ελλάδα στις εκλογές του Ιανουαρίου - enikonomia.gr
share

Fortune: Έτοιμη να πατήσει το «κουμπί πανικού» η Ελλάδα στις εκλογές του Ιανουαρίου

δημοσιεύτηκε:

To τέχνασμα του πρωθυπουργού απέτυχε, προκαλώντας πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές, στην προοπτική ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θα πάρει την εξουσία.

Αυτό σχολιάζει σε άρθρο του το fortune.com, λέγοντας ότι στη τρίτη και τελική ψηφοφορία, το κοινοβούλιο της υπερχρεωμένης χώρας αρνήθηκε να εκλέξει νέο πρόεδρο, προκαλώντας πρόωρες εκλογές.

Οι εκλογές είναι πιθανό να φέρουν στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει απειλήσει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία εάν οι πιστωτές δεν προχωρήσουν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη χρεοκοπία, που αποτέλεσε  ταμπού σε όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, σχολιάζει το άρθρο. Το κόμμα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει αν δεν λάβει άφεση χρέους, κάτι που ούτε η Ευρωζώνη ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Η χρεοκοπία πιθανότατα θα οδηγούσε την Ελλάδα σε έξοδο από την Ευρωζώνη, κλονίζοντας  την εμπιστοσύνη για την ικανότητα “επιβίωσης” της νομισματικής ένωσης.

Όμως αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα το Μάιο στις ευρωεκλογές, το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι καθόλου δημοφιλής εξαιτίας των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει, η χώρα δεν έχει όρεξη για ένα νέο ριζοσπαστικό  πείραμα, όταν βλέπει ότι εξέρχεται από την ύφεση μετά από 5  χρόνια.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων δεν θέλει πρόωρες εκλογές, σχολιάζει το άρθρο.

Πάντως οι ενδείξεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να συγκεντρώνει περίπου 28%, θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα βρει συμμάχους αλλά και ότι θα ακολουθήσει την προεκλογική ρητορεία του, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες της εξουσίας.

Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να φθάσει μέχρι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, τότε η απειλή της χρεοκοπίας θα μπορούσε να αποφευχθεί με ορισμένες  παραχωρήσεις για την αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.

Το πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι ο κύκλος των mainstream πολιτικών που βρίσκονται στο τιμόνι ης Ευρωζώνης θα προτιμήσουν να στηρίξουν τον Σαμαρά, έναν από τους δικούς τους και τον άνθρωπο που έσυρε την Ελλάδα στο δρόμο της μεταρρύθμισης, από κάποιον που θέλει να παίξει με διαφορετικούς κανόνες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.