Quantcast
FT: Αυξημένα πονταρίσματα για επιθετικότερη πολιτική από τη Fed - enikonomia.gr
share

FT: Αυξημένα πονταρίσματα για επιθετικότερη πολιτική από τη Fed

δημοσιεύτηκε:

Οι προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τρεις ή πιθανώς τέσσερις φορές φέτος αυξήθηκαν απότομα αυτή την εβδομάδα, ακόμη και αν οι αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους τίτλους ομολόγων έδειξαν ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Το μικτό μήνυμα από τις αγορές υποδηλώνει ότι οι επενδυτές όλο και περισσότερο πιστεύουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κινηθεί πιο επιθετικά για να ρίξει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ανησυχούν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικές.

«Υπάρχει αυτή η πίεση, όπου η Fed προσπαθεί να ισορροπήσει την πολιτική ενάντια στις αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες χωρίς να κόψει τον ούριο άνεμο της οικονομίας» είπε ο Charlie Ripley, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων της Allianz Investment Management.

Η πιθανότητα να αυξήσει η Fed τα επιτόκια τρεις ακόμη φορές το 2018, που αντλήθηκε από τις τιμές στις αγορές futures, ενισχύθηκε πάνω από 80% την Τετάρτη, υψηλότερα δηλαδή από το 66,3% μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι επενδυτές σήμερα πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να ξεπεράσει τις προβλέψεις της και να προσθέσει μία τέταρτη αύξηση επιτοκίων επίσης – μία πιθανότητα άνω του 30% τώρα.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις του διετούς Treasury – που συνδέονται με τα επιτόκια της Fed – αυξήθηκαν, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή πριν την χρεοκοπία της Lehman Brothers, το 2008. Σήμερα βρίσκονται στο 2,43%, σε άνοδο από το 1,26% του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Αν το διετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο ήταν το χρηματιστήριο, θα είχαμε ιδιαίτερο αφιέρωμα με τίτλο «Αγορές σε Αναταραχή» απόψε στο CNBC», είπε ο Peter Atwater, αναλυτής αγοράς της FinancialInsyghts, στη Βιρτζίνια.

Οι αγορές αναμένουν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια παρά την πρόσφατη γεωπολιτική ένταση σχετικά με τη Συρία και την εμπορική αψιμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Πολλοί επενδυτές υπογράμμισαν ότι η υψηλότερη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια τον Φεβρουάριο δεν σταμάτησε τη Fed από το να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και ότι από τότε έχει παραμείνει στον τόνο «γερακιού».

Ωστόσο, οι αποδόσεις μακροπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών ομολόγων δεν έχουν ακολουθήσει τις υψηλότερες αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του διετούς και του δεκαετούς, μία μέτρηση γνωστή ως «καμπύλη» αποδόσεων έχει συμπιεστεί, πέφτοντας στο χαμηλό σημείο των 41 μονάδων βάσης την Τετάρτη, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την έναρξη της χρονιάς.

Αυτή είναι «η πιο επίπεδη» καμπύλη από το 2007, πριν την οικονομική κρίση. Μία ολοκληρωτική «αντιστροφή» της καμπύλης, στην οποία τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τα βραχυπρόθεσμα, θεωρείται ευρέως ως δείκτης επικείμενης ύφεσης.

«Είχαμε μία πραγματικά ευθυγράμμιση της καμπύλης», είπε ο John Herrmann, υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων της MUFG Securities. «Αντανακλά το πιο σταθερό μήνυμα από τη Fed, ότι η βάση θα είναι τρεις με τέσσερις αυξήσεις φέτος, ακολουθούμενες από δύο ή τρεις, την επόμενη χρονιά».

Οι αναγνώσεις του Μαρτίου όσο αφορά τον πληθωρισμό τιμών παραγωγού ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ ο δομικός πληθωρισμός καταναλωτή αυξήθηκε και βρέθηκε πάνω από 2%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2017 και η ανάπτυξη λιανικών πωλήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.