Quantcast
FT: Χρυσές συμβουλές για φοιτητές MBA - enikonomia.gr
share

FT: Χρυσές συμβουλές για φοιτητές MBA

δημοσιεύτηκε:

Καθώς οι φοιτητές MBA ξεκινούν τα προγράμματά τους, ζητήσαμε συμβουλές από κορυφαίους καθηγητές, για το πώς να κερδίσουν τα περισσότερα από τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων.

«Συγκέντρωση: δεν υπάρχει τίποτε άλλο»

Ayelet Fishbach, καθηγήτρια Επιστήμης της Συμπεριφοράς και Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Booth School of Business:

Οι φοιτητές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αντί να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Και να είναι ανοικτοί στις προκλήσεις που επιβάλλουν άλλοι. Οι φοιτητές MBA θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με οτιδήποτε τους προσφερθεί, γιατί η απόκτηση δεξιοτήτων ξεφεύγει κατά πολύ από το να παρακολουθείς απλά τα μαθήματα.

Κάποιοι φοιτητές έρχονται στο μάθημα με την νοοτροπία του κολεγίου, πιστεύοντας ότι όλο το θέμα είναι οι βαθμοί και εμμένοντας στα πράγματα στα οποία είναι καλοί. Δώστε στον εαυτό σας χώρο να αναπτυχθεί.

Και προετοιμαστείτε νοητικά. Για παράδειγμα, αφήστε στην άκρη άλλα πράγματα στη ζωή σας, να είστε παρόντες στην αίθουσα -και την ώρα εκείνη δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Κάποιοι το βρίσκουν αυτό πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα εφόσον είμαστε όλοι εξαρτημένοι από τα email, αλλά οι φοιτητές χρειάζεται πραγματικά να είναι συγκεντρωμένοι σε αυτό που πρέπει να γίνει.

«Η διαχείριση του εγωισμού είναι τεράστια πρόκληση»

John Colley, αναπληρωτής πρύτανης και καθηγητής Δεοντολογίας, Warwick Business School:

Από την πρώτη μέρα, να συμμετέχετε στις συζητήσεις που γίνονται στο μάθημα, αντί να κάθεστε αμέτοχοι όλη την ώρα -κάτι που κάνουν κάποιοι φοιτητές. Να είστε πρόθυμοι να προκαλέσετε.

Κάποιοι φοιτητές MBA έρχονται με το σκεπτικό πως ήδη τα ξέρουν όλα. Κάνουν το MBA απλά για πάρουν την πιστοποίηση και να προχωρήσουν στην καριέρα τους. Αλλά τελικά μαθαίνουν πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα.

Εστιάστε την προσοχή σας στο πού πηγαίνετε από άποψη καριέρας. Πολλοί δεν αρχίζουν να το σκέφτονται αυτό μέχρι που έχουν φτάσει στα δύο τρίτα του προγράμματος.

Στην αίθουσα, υπάρχει πάντα το θέμα των φιλόδοξων φοιτητών που ανταγωνίζονται. Μάθετε να τα πηγαίνετε καλά με τους άλλους και διαχειριστείτε το «εγώ». Για πολλούς, αυτή είναι τεράστια αλλαγή.

«Δοκιμάστε διαφορετικά πράγματα»

Kriti Jain, λέκτορας Οργανωτικής Συμπεριφοράς και Ανθρώπινων Πόρων, IE Business School:

Οι φοιτητές MBA έχουν καταφέρει πολλά και συχνά έρχονται με το σκεπτικό ότι πρέπει να επιδείξουν αυτά που ήδη γνωρίζουν.

Ένα διαρκές πρόβλημα είναι οι φοιτητές MBA που έρχονται και νομίζουν ότι «είμαι ο πιο έξυπνος». Γρήγορα ανακαλύπτουν πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι το ίδιο έξυπνοι, αν όχι εξυπνότεροι από τους ίδιους. Οι φοιτητές γίνονται πιο δυναμικοί ή επιθετικοί αντί να ακούν τους άλλους, όταν στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να μάθουν πράγματα από αυτούς.

«Σε ένα πρόγραμμα MBA έχουμε δικηγόρους, γιατρούς και διδάκτορες. Αν δεν είσαι ανοικτός σε μια ποικιλία απόψεων, θα βγεις ζημιωμένος.

Εστιάστε στο χτίσιμο ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου. Πολλοί φοιτητές εστιάζουν σε αυτά στα οποία είναι ήδη καλοί -ένας τραπεζίτης θα είναι καλός στα οικονομικά, για παράδειγμα, επομένως μπορεί να κάνει επιλογές που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά. Αλλά είναι καλύτερο να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα. Διαλέξτε μαθήματα που μπορεί να μη αποφέρουν άμεσα καρπούς, αλλά θα είναι χρήσιμα αργότερα.

Υπάρχει μια υπερβάλλουσα έμφαση στη δικτύωση και οι νέοι φοιτητές MBA φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτή είναι η νούμερο ένα δεξιότητα. Αλλά οι υπεύθυνοι προσωπικού είναι πολύ έξυπνοι και θα εντοπίσουν πολύ γρήγορα την έλλειψη ουσίας σε έναν υποψήφιο.

«Μια επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας ξεκινάει αμέσως»

Aarti Ramaswami, ακαδημαϊκή διευθύντρια, global MBA, Essec:

Πολλοί φοιτητές έχουν συντρόφους και οικογένειες, επομένως η μετάβαση από εργαζόμενος σε φοιτητή μπορεί να γίνει αγχωτική. Σκεφτείτε πώς θα διαχειριστείτε απαιτήσεις και προσδοκίες, από το πρόγραμμα και από την οικογένεια. Αναλογιστείτε το πώς θα βάλετε προτεραιότητες.

Η εκμάθηση είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Το MBA δεν είναι μια παθητική διαδικασία. Αν ένας φοιτητής αποτυγχάνει στο να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες μέσα στη σχολή και στην αίθουσα, αποτυγχάνει στο να ασκήσει ηγεσία και επικοινωνία, αποτυγχάνει στην αναζήτηση κρίσιμου feedback από συμφοιτητές και άλλους, δεν αξιοποιεί πλήρως το πρόγραμμα.

Μια επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας ξεκινάει αμέσως. Η προσέγγιση εταιριών και ειδικών της βιομηχανίας παίρνει χρόνο και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσει κανείς. Η Essec οργανώνει εκθέσεις καριέρας και επισκέψεις σε εταιρίες, και οι φοιτητές μπορούν να συνεργαστούν με επαγγελματικούς συμβούλους.

Το να μάθεις πράγματα για την πόλη ή τη χώρα στην οποία ζεις και για το πώς μπορείς να ενσωματωθείςστην κοινότητα, επίσης μπορεί να σε βοηθήσει να προσαρμοστείς.

«Μην ψάχνετε άμεση ικανοποίηση»

Tim Morris, καθηγητής Σπουδών Διοίκησης, Saïd Business School, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης:

Οι φοιτητές MBA εστιάζουν υπερβολικά πολύ στην πρακτική εφαρμογή αυτών που μαθαίνουν. Αντ’ αυτής, μελετήστε σκληρά ύλη που είναι θεωρητική, σκεφτείτε τι σας λέει ή τι δεν σας λέει και να είστε υπομονετικοί.

Πολύ συχνά οι φοιτητές είναι πολύ έξυπνοι, αλλά δεν αξιοποιούν στο έπακρο το πρόγραμμα γιατί θέλουν άμεση ικανοποίηση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ανώτατα στελέχη στο EMBA που επιθυμούν να αφομοιώσουν βαθιές, περίπλοκες έννοιες. Θέλω να δω τους φοιτητές MBA να το κάνουν αυτό.

Μην μπαίνετε σε ένα MBA σκεπτόμενοι μόνο τις επιχειρήσεις. Να σκέφτεστε διαρκώς με πιο ευρύ τρόπο, γύρω από την πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις, τη δημογραφία -τους πληθυσμούς που γερνούν, για παράδειγμα-, την επιστήμη και το τι συμβαίνει στον κόσμο από πολιτιστική σκοπιά.

Η μεγαλύτερη παγίδα για τους φοιτητές είναι ότι δεν στοχάζονται αρκετά. Πολλοί γίνονται εμμονικοί με το όνειρο να επιχειρήσουν στην τεχνολογία. Αυτό δεν είναι για όλους, επομένως οι φοιτητές καλά θα κάνουν να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από αυτό.

Και οι φοιτητές οφείλουν να αφήσουν πίσω την τεχνολογία. Κλείστε το τηλέφωνό σας και βυθιστείτε σε αυτά που μαθαίνετε.

«Οι μεγαλύτερες ανταμοιβές έρχονται σε εκείνους που δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό»

Κύριο διδακτικό προσωπικό, Columbia Business School:

Θυμηθείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω κοιτώντας τα πράγματα από απόσταση. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Τι θέλετε να κερδίσετε από την εμπειρία του MBA; Πού θέλετε να βρίσκεστε σε έναν χρόνο; Σε πέντε χρόνια; Σε δέκα;

Συχνά οι φοιτητές στο MBA δεν παίρνουν αρκετά ρίσκα. Είναι εύκολο να ακολουθήσει κανείς το προβλέψιμο μονοπάτι της συμβουλευτικής, της επενδυτικής τραπεζικής ή του brand management. Αλλά οι μεγαλύτερες ανταμοιβές έρχονται σε εκείνους που δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό.

Μόλις οι φοιτητές μπουν στο πρόγραμμα είναι εύκολο να παρασυρθούν από τον όχλο και να χάσουν από τα μάτια τους τούς αρχικούς στόχους για τους οποίους πήγαν στη σχολή διοίκησης. Βρείτε δραστηριότητες, λέσχες, μαθήματα και συναδέλφους που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε επιλογές, αλλά συνεχίστε να κρατάτε το βλέμμα σε μακροπρόθεσμους στόχους.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.