Quantcast
FT: Δια της... απουσίας σφίγγει η Μέρκελ τους δεσμούς με το CSU - enikonomia.gr
share

FT: Δια της… απουσίας σφίγγει η Μέρκελ τους δεσμούς με το CSU

δημοσιεύτηκε:

Η Άνγκελα Μέρκελ θα μείνει μακριά από μία από τις σημαντικότερες ετήσιες συνεδριάσεις της πολιτικής της «οικογένειας», σε μια ισχυρή ένδειξη της φθίνουσας εμπιστοσύνης των συντηρητικών Γερμανών στην καγκελάριό τους.

Η οργή απέναντι στην προσέγγιση των ανοικτών συνόρων για τους πρόσφυγες, σημαίνει πως η κ. Μέρκελ φοβήθηκε ότι θα παρενοχλούνταναπό τους εκπροσώπους σε περίπτωση που παρευρισκόταν στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), του μικρότερου περιφερειακού αδελφού κόμματος Χριστιανοδημοκρατών που η ίδια έχει οδηγήσει σε τρεις εκλογικές νίκες.

Με το μην παρευρεθεί στο συνέδριο για πρώτη φορά από όταν ανέλαβε την εξουσία το 2005, η κ. Μέρκελ ευελπιστεί να αποφύγει μια επανάληψη του ταπεινωτικού επεισοδίου που έλαβε χώρα πριν από 12 μήνες, εξαιτίας του Χορστ Ζέχοφερ, επικεφαλής του CSU και ηγέτη της Βαυαρίας. Της έκανε κήρυγμα για 14 λεπτά επάνω στην πολιτικής της για τους πρόσφυγες, ενώ εκείνη καθόταν σιωπηλή.

Και όμως, με τις εκλογές λιγότερο από 12 μήνες μακριά και με το αντιμεταναστευτικό AfD να ελέγχει περίπου το 12% των ψηφοφόρων βάσει των δημοσκοπήσεων, ο κ. Ζέχοφερ αναμένεται ευρέως να προσπαθήσει να ανοικοδομήσει τις γέφυρες μεταξύ των δύο κεντροδεξιών κομμάτων και με την κ. Μέρκελ, η οποία αναμένεται να βάλει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία.

«Νομίζω ότι τα κόμματά μας είναι πιο κοντά απ’ ότι ισχυρίζονται πολλοί», ανέφερε ένας βουλευτής του CSU. «Συμφωνούμε στο 95%. Ο Ζέχοφερ μπορεί να το καταστήσει αυτό σαφές». Βουλευτής του CDU παρατήρησε: «Πιστεύω ότι για να εξισορροπηθεί η απουσία της κ. Μέρκελ, ο Ζέχοφερ μάλλον θα είναι κάπως συμφιλιωτικός απέναντι στο CDU».

Τα δύο κόμματα έχουν διαφωνήσει άγρια στο θέμα της προσφυγικής πολιτικής, από όταν η κ. Μέρκελ αποφάσισε στα μέσα του 2015 να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα της Γερμανίας. Η διένεξη έφερε τον κ. Ζέχοφερ στα όρια του να εξετάσει να σπάσει τους δεσμούς με την κ. Μέρκελ και πιθανώς να βάλει υποψηφιότητα απέναντί της για την εξουσία.

Τώρα φαίνεται πως έχουν συμπεράνει ότι η διάλυση μιας συντηρητικής συμμαχίας ηλικίας δεκαετιών, θα ήταν επικίνδυνη.

«Η απουσία της Μέρκελ από τη συγκέντρωση στο Μόναχο μπορεί να φανεί ως νέος ”πάτος” στην συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των δύο κομμάτων», εκτίμησε ο Carsten Nickell, αναλυτής στην Teneo, έναν όμιλο πολιτικής έρευνας. «Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν αρχίσει να βελτιώνονται τελευταία, με τους ανώτατους πολιτικούς του CSU να δείχνουν ότι το κόμμα τους θα στηρίξει άλλη μια υποψηφιότητα Μέρκελ».

Αφότου η καγκελάριος επέτρεψε σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως διαμέσου της Βαυαρίας, ο ηγέτης του CSU έκανε λόγο για κατάρρευση του νόμου και της τάξεως. Ζήτησε συνοριακούς περιορισμούς και μια ετήσια ποσόστωση 200.000 προσφύγων, έναντι της περσυνής ροής των 900.000.

Η κ. Μέρκελ αντιστάθηκε σε αυτές τις απαιτήσεις, αλλά σκλήρυνε την προσέγγισή της με άλλους τρόπους, μειώνοντας την χρηματική στήριξη προς τους αιτούντες ασύλου και υποστηρίζοντας μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Με την Αυστρία και τα βαλκανικά κράτη επίσης να κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, οι μηνιαίες ροές στη Γερμανία έκαναν βουτιά από 58.000 τον περασμένο Νοέμβριο στο πρόσφατο μέσο όρο των 17.000.

Με τις εισροές πιθανώς να υποχωρούν κι άλλο το χειμώνα, η ετήσια εισδοχή κυμαίνεται πολύ χαμηλότερα της προτεινόμενης ποσόστωσης από τον κ. Ζέχοφερ, εξαλείφοντας το επείγον της έκκλησής του.

Πέραν των συμφιλιωτικών χειρονομιών προς την κ. Μέρκελ, της οποίας η υποψηφιότητα για τις εκλογές αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα, στο συνέδριο του CSU είναι πιθανό να δοθεί ισχυρή έμφαση στις συντηρητικές αξίες.

Η απαγόρευση ενός μιναρέ και περιορισμοί στη μουσουλμανική μπούρκα είναι στην ατζέντα, όπως είναι και οι μειώσεις φόρων, αυξήσεις στα κονδύλια για την αστυνόμευση και αυξήσεις στα επιδόματα για μητέρες που δεν εργάζονται.

Συνολικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι, να ενισχυθεί η θέση του CSU ως δεξιότερου του CDU. Αλλά ακόμη κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως κίνηση για πιθανή συνεργασία στις εκλογές του επόμενου έτους, βοηθώντας το βαυαρικό κόμμα να αντιπαλέψει το AfD στη δεξιά του πολιτικού φάσματος, ενώ η κ. Μέρκελ θα μάχεται κατά των Σοσιαλδημοκρατών και άλλων στο κέντρο.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.