Quantcast
FT: «Φούσκες» στις μετοχές βλέπει η πλειοψηφία των επενδυτών - enikonomia.gr
share

FT: «Φούσκες» στις μετοχές βλέπει η πλειοψηφία των επενδυτών

δημοσιεύτηκε:

Περισσότεροι είναι οι επενδυτές που υποστηρίζουν πως οι μετοχές είναι υπερτιμημένες, από εκείνους που πιστεύουν το αντίθετο, τουλάχιστον από το 2001 και μετά, γεγονός που καταδεικνύει μια ανησυχία που εντάθηκε την Τρίτη, όταν οι αμερικανικές μετοχές δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις.

Αυτό το στοιχείο αποκαλύφθηκε με την πιο πρόσφατη έρευνα της Bank of America Merrill Lynch σε επενδυτές, η οποία έδειξε ακόμη πως οι διαχειριστές χρήματος αποσύρονται από αμερικανικές μετοχές, μετοχές εταιριών ενέργειας και βρετανικά περιουσιακά στοιχεία και στρέφονται σε αναδυόμενες αγορές, εταιρίες κοινής ωφέλειας και βασικά περιουσιακά στοιχεία.

Την Τρίτη ο δείκτης αναφοράς S&P 500 υποχώρησε μέχρι και 1,4% από το ημερήσιο υψηλό των 2.382, καθώς οι εντεινόμενοι πολιτικοί καυγάδες στην Ουάσινγκτον επάνω στην αναδιάρθρωση της βιομηχανίας ιατρικής φροντίδας, έχουν προκαλέσει φόβους για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταφέρει να προχωρήσει με τα μέτρα οικονομικής τόνωσης που έχει υποσχεθεί.

Το λεγόμενο «Trump Trade» έχει βοηθήσει να τροφοδοτηθεί μια άνοδος στους δείκτες των αμερικανικών μετοχών, χάρη στις ελπίδες των fund managers ότι οι μειώσεις στη φορολογία, η χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου και οι επιπρόσθετες κυβερνητικές δαπάνες θα αυξήσουν την κερδοφορία της εταιρικής Αμερικής.

Παρά το γεγονός ότι «σκοτεινιάζουν» τις τελευταίες εβδομάδες οι προσδοκίες για τα κέρδη, οι πολλαπλασιαστές για τις αμερικανικές μετοχές παραμένουν υψηλότεροι απ’ ότι ήταν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, πράγμα που ωθεί κάποιους επενδυτές να πιστεύουν πως η αγορά είναι υπερτιμημένη. Η αποτίμηση του μελλοντικού λόγου τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (price-to-earnings ratio) για τον S&P 500, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα υψηλότερα επίπεδα από το 2004 και μετά, όπως δείχνουν στοιχεία της FactSet.

«Η τρέχουσα αποτίμηση του S&P 500 εξαρτάται πάρα πολύ από το αν ο Τραμπ θα καταφέρει να περάσει την οικονομική του ατζέντα», εξήγησε ο Jerry Lucas, στρατηγικός αναλυτής στην UBS Wealth Management. «Αν ο Τραμπ αντιμετωπίσει προβλήματα με τη βιομηχανία ιατρικής φροντίδας, αυτό μπορεί να κάνει τη φορολογική μεταρρύθμιση δυσκολότερη (…) και η έγκριση της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι κρίσιμης σημασίας».

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 επενδυτές με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 600 δισ. δολαρίων, μόνο το 10% αναμένει να εγκριθούν οι μειώσεις στη φορολογία πριν διακόψει το Κογκρέσο για το καλοκαίρι.

Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch πρόσθεσαν ότι τα μετρητά που διατηρούν αυτή τη στιγμή οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα ράλι στην αγορά για το υπόλοιπο πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά πως υπάρχει και η πιθανότητα μιας «επικίνδυνης παύσης στο ράλι» αυτό το μήνα ή τον Απρίλιο.

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη ότι οι επενδυτές τοποθετούν περισσότερα από τα κεφάλαιά τους σε ευρωπαϊκές μετοχές, όπου οι θέσεις είναι αυτή τη στιγμή στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν τις πιο ψηλές τιμές, σύμφωνα με τους επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί μόλις άνω του 10% από την εκλογή του κ. Τραμπ, η οποία, μαζί με το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου, υποστήριξε την προοπτική των περικοπών στους εταιρικούς φόρους. Οι αγορές έχουν επίσης βοηθηθεί από μια άνοδο στα οικονομικά στοιχεία παγκοσμίως.

«Τα θεμελιώδη που στηρίζουν αυτό το ράλι είναι ακόμη υγιή», πρόσθεσε ο David Lebovitz, στρατηγικός αναλυτής στην JPMorgan Asset Management. «Είναι εύλογο να κοιτάξουμε την πορεία που είχαμε και να καταλήξουμε πως οι τιμές φαίνονται υπερτιμημένες. Αλλά οι μετοχές είναι ακριβές σε σύγκριση με τι; Δεν είναι ακριβές συγκριτικά με το σταθερό εισόδημα».

Managers που συμμετείχαν στην έρευνα της Bank of America επεσήμαναν πως μια άνοδος στις παγκόσμιες τιμές είναι πιο πιθανό να δώσει τέλος στην bull market στις μετοχές, απ’ ότι η άτονη ανάπτυξη στα κέρδη. Η πλειονότητα είπε πως μια απόδοση 3,5% στο δεκαετές αμερικανικό ομόλογο χρειάζεται για μια bear market. Την Τρίτη, η απόδοση υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσεις σε 2,43%, παραμένοντας στο εύρος περίπου 30 μονάδων βάσης στο οποίο έχει διατηρηθεί μετά τη συνεδρίαση της Fed το Δεκέμβριο.

Η υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών την Τρίτη συνοδεύτηκε από ένα άλμα στο δείκτη φόβου της CBOE (Vix), μέτρηση που αντανακλά την υποβόσκουσα μεταβλητότητα στην αγορά. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθείται στενά, «σκαρφάλωσε» μια μονάδα στις 12,44, μακράν χαμηλότερα των επιπέδων που άγγιξε ακριβώς πριν τις αμερικανικές εκλογές.

«Αν η αγορά υποχωρήσει πολύ και πιέσει τον Vix ανοδικά, αυτή είναι ένδειξη ότι η αγορά μπορεί να βρει προσωρινή παρηγοριά», υπογράμμισε ο Douglas Burtnick, αναπληρωτής επικεφαλής για τις μετοχές της Βόρειας Αμερικής στην Aberdeen Asset Management. «Υπάρχουν πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται για πτώση της αγοράς ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν όλα τα κεφάλαιά τους».

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.