Quantcast
FΤ: Γιατί η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία - enikonomia.gr
share

FΤ: Γιατί η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Στην επιβολή δασμών στα εισαγόμενα σιτηρά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να κατευνάσει τους αγρότες αλλά και ορισμένα κράτη -μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες για τους σχεδιασμούς στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες την επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία  και προσθέτει πως σχεδιάζεται να επιβληθούν επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

Αγρότες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιώνουν να αμβλυνθούν περιορισμοί που τους επιβάλλονται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επιβληθούν ξανά οι δασμοί στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας. Οι δασμοί αυτοί είχαν αρθεί όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022 ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια.

Οι αγρότες

Οι αγρότες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας  και  της Σλοβακίας αναγκάστηκαν να ρίξουν τις τιμές στα προϊόντα και αυτό τους  έφερε σημαντικό πλήγμα.

Σημειώνεται δε πως ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ έχει εισηγηθεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες γίνονται στη χώρα μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις, παρόμοιες με αυτή στην υπόλοιπη ΕΕ. Οι εισαγωγές των προϊόντων που θα στοχοποιηθούν ανήλθαν σε 4 εκατ. τόνους το 2023/  σχεδόν στο 1% της συνολικής κατανάλωσης στην ΕΕ. Η ποσότητα αυτή αποτελούσε ρεκόρ, σύμφωνα με τους FT.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.