Quantcast
FT: Γιατί τα hedge funds «αγάπησαν» πάλι το ευρώ - enikonomia.gr
share

FT: Γιατί τα hedge funds «αγάπησαν» πάλι το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Κάτι περίεργο συμβαίνει με το ευρώ: φαίνεται ότι τα hedge funds έμαθαν να το αγαπάνε ξανά, αλλά απλά δεν μπορεί να ανέβει υψηλότερα.

Μια επιφύλαξη είναι πως η αμερικάνικη προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι από κάτι πολύ μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, τα εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσιεύονται από την Επιτροπή Διαπραγµάτευσης Προθεσµιακών Εµπορευµατικών Συναλλαγών προσφέρουν συχνά αξιόπιστες ενδείξεις για το τι ετοιμάζει η κοινότητα των κερδοσκόπων στην αγορά συναλλάγματος.

Η τελευταία παρτίδα, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, καταδεικνύει μια όλο και πιο έντονη τάση: οι καθαρές θέσεις κατά του ευρώ υποχωρούν γρήγορα. Έχοντας υιοθετήσει μια εξαιρετικά απαισιόδοξη θέση για το νόμισμα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2015, οι κερδοσκόποι είναι τώρα σχεδόν ουδέτεροι.

Ο Alan Ruskin της Deutsche Bank επισημαίνει ότι αυτό δεν έχει απλώς να κάνει με αντιστάθμιση των θέσεων: οι απευθείας τοποθετήσεις long στο νόμισμα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Όλη αυτή (η πρώιμη είναι αλήθεια) εκτίμηση για το κλείσιμο της κάνουλας από την ΕΚΤ φαίνεται να έχει πολλούς οπαδούς.

Ο κ. Ruskin εκτιμά ότι το ευρώ «θα έπρεπε», λαμβάνοντας υπόψη τις συνηθισμένες συσχετίσεις, να διαπραγματεύεται στα 1,15 δολάρια. Βρίσκεται στα 1,06 δολάρια.

Οι αυξανόμενες, ενδεχομένως ηρωϊκές θέσεις long είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Ο αντίκτυπος τους μπορεί να περιορίζεται από το γεγονός ότι τα macro funds δεν είναι πια η δύναμη που ήταν κάποτε. Οι αποδόσεις των FX funds είναι μικρές τελευταία, για άλλη μια φορά.

Αλλά σε κάθε περίπτωση αν το ευρώ δεν μπορεί να κάνει ράλι με μια τέτοιου είδους κερδοσκοπική στήριξη, τότε τα «βαρίδια» είναι όντως πολλά.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως τα συνολικά αρνητικά στοιχήματα για το νόμισμα είναι περιορισμένα. Παρά τα σενάρια φόβου για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, οι επενδυτές δεν στοιχηματίζουν σε κάποιο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Μπορεί να έχουν καλυφθεί σε ενδεχόμενο ατυχήματος και η ισχύς του γεν και η επίδοση των options του ευρώ και των Bund δείχνουν πως το έχουν κάνει, αλλά δεν στοιχηματίζουν σε αυτό. Γενικότερα, κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Οι όγκοι συναλλαγών και όχι μόνο στα νομίσματα, λέγεται ότι είναι ασυνήθιστα χαμηλοί.

Όλα αυτά δείχνουν πως αν οι γαλλικές εκλογές πάρουν άσχημη τροπή ή ακόμα και αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αρχίσει να προσγειώνεται χαμηλότερα, υπάρχουν ακόμα πολλοί δυνητικοί νέοι πωλητές.

Το περιθώριο που έχει το νόμισμα για να πέσει είναι σημαντικό, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ενδεχόμενο ράλι μόλις ο ουρανός καθαρίσει από τα μαύρα σύννεφα.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.