Quantcast
FT: Η Deutsche Bank κινδυνεύει να χάσει το τρένο - enikonomia.gr
share

FT: Η Deutsche Bank κινδυνεύει να χάσει το τρένο

δημοσιεύτηκε:

H Deutsche Bank δεν κατάφερε να επιτύχει το άλμα στα έσοδα από συναλλαγές που κατέγραψαν στο τέλος του περασμένου έτους οι αμερικάνικες τράπεζες και αντίθετα εμφάνισε μια αναπάντεχα μεγάλη λειτουργική ζημία, κάνοντας τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν κλειδονίζονται οι προσπάθειες της να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε ως και 7% την Πέμπτη μετά τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που έδειξαν πως δεν ακολούθησε την μεγάλη άνοδο των τραπεζών της Wall Street στον απόηχο της εκλογής Τραμπ, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο CEO, Tζον Κράιαν, καθώς εργάζεται για να αλλάξει τις τύχες της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν άλμα 44% στα έσοδα από τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016. Αλλά η μονάδα της Deutsche Bank για τις συναλλαγές ομολόγων, μια από τις πιο σημαντικές για την τράπεζα, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 11%. Τα έσοδα από τις συναλλαγές μετοχών υπέστησαν πτώση 23%.

Ο κ. Κράιαν παραδέχθηκε ότι το 2016 ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο», με την τράπεζα να υποφέρει από δύο «sell-off», καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν κατά πόσον είχε επαρκές κεφάλαιο για να καλύψει τα πρόστιμα της Oυάσιγκτον για τις πωλήσεις «τοξικών» στεγαστικών δανείων στην περίοδο που οδήγησε στην κρίση του 2007.

Ο κ. Κράιαν ανέφερε πως οι αναταραχή στις αγορές το Σεπτέμβριο – σε κάποιο σημείο ορισμένα hedge funds άρχισαν να αποσύρουν ενεργητικό από την τράπεζα και οι επενδυτές ανησύχησαν για το αν η τράπεζα θα χρειαστεί κρατική διάσωση – είχε σημαντικό ρόλο για τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.

Αλλά αναλυτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι προσπάθειες της τράπεζας να περιορίσει ορισμένες από τις δραστηριότητες της διαβρώνουν τα έσοδα και τα κέρδη της.

Ο Άντριου Κομπς, αναλυτής της Citi, δήλωσε πως καλωσορίζει τη μεγάλη βελτίωση στην κεφαλαιακή θέση της Deutsche, η οποία επιτεύχθηκε από το ξεφόρτωμα τον πιο ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ανησυχεί για το αν «αυτό επιτεύχθηκε εις βάρος της κερδοφορίας των κύριων δραστηριοτήτων της τράπεζας». O κ. Κομπς υπολόγισε ότι ο όμιλος είχε προ-φόρων ζημία 300 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, πολύ χειρότερα από ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Ο Γερνέι Όμαχεν, αναλυτής στην Goldman Sachs, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι το «αδύναμο» λειτουργικό αποτέλεσμα είναι ένδειξη «προβλήματος στις κύριες δραστηριότητες της τράπεζας».

Συνολικά, η τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα κατά μόλις 6% στα 7,1 δισ. δολάρια για το τρίμηνο και επιβαρυμένη από ένα μείγμα νομικών εξόδων και δαπανών για αναδιάρθρωση, εμφάνισε καθαρή ζημία 1,9 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016.

Οι αναλυτές περίμεναν τα έκτακτα έξοδο, αλλά όχι τις λειτουργικές ζημίες. Για το έτος συνολικά, η Deutsche εμφάνισε 1,4 δισ. ευρώ καθαρή ζημία, μετά από 6,8 δισ. ευρώ το 2015.

Η Deutsche Bank έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών προσπαθώντας να σπάσει την κυριαρχία των Αμερικανών ανταγωνιστών της όπως οι JP Morgan και Goldman Sachs στην παγκόσμια επενδυτική τραπεζική.

Αλλά ήρθε αντιμέτωπη με τις πιο αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις που εφαρμόστηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και από μια σειρά από πρόστιμα. Ο κ. Κράιαν, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία το 2015 έχει ξεκινήσει μια πολυετή προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τράπεζας και διακανονισμού των μεγαλύτερων νομικών υποθέσεων.

Ο κ. Κράιαν κατέληξε σε διακανονισμό 7,2 δισ. δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λίγες εβδομάδες πριν ορκιστεί ο κ. Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, κλείνοντας το ζήτημα που αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή στην επιβίωση της τράπεζας. Αλλά το «sell-off» της Πέμπτης έδειξε ότι οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι κατά πόσον ο κ. Κράιαν θα μπορούσε να οδηγήσει την τράπεζα σε μια υγιή κατάσταση ακόμα και αν έχει αφήσει πίσω τα νομικά μέτωπα.

Η μετοχή της έκλεισε με πτώση 5,2% στα 18,8 ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ο CFO, Μάρκους Σένκ, αναγνώρισε ότι πολλές από τις δραστηριότητες της τράπεζας επηρεάστηκαν από την αναταραχή της αγοράς το περασμένο φθινόπωρο. Αλλά επισήμανε ότι οι περισσότερες κατέγραψαν μια ανοδική πορεία μετά την αρχή του έτους.

Ο κ. Κράιαν ανέφερε πως η Deutsche φιλοδοξεί να επιστρέψει σε κερδοφορία του 2017.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.