Quantcast
FT: Η διαρροή κεφαλαίων στην Κίνα και τα μαθήματα του… Κίτρινου Ποταμού - enikonomia.gr
share

FT: Η διαρροή κεφαλαίων στην Κίνα και τα μαθήματα του… Κίτρινου Ποταμού

δημοσιεύτηκε:

Αιώνες η Κίνα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες που προκαλούσε ο Κίτρινος Ποταμός. Τώρα, καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο κίνδυνο: την πλημμύρα χρήματος που ψάχνει διέξοδο στο εξωτερικό για να βρει αποδόσεις και ασφάλεια.

Όπως εξηγεί το ενδιαφέρον βίντεο, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι φυσικά πρόσωπα και εταιρείες έβγαλαν σε μια μόλις χρονιά (νόμιμα ή παράνομα) 1,1 τρισεκατομύρια δολάρια. Ποσό που είναι αρκετό για να αγοραστούν αυτοκίνητα για 100 εκατομμύρια κινεζικές εταιρείες ή για να επαναγοραστεί το 50% των προϊόντων που εξήγαγε πέρυσι η χώρα.

Το γεγονός οδηγεί σε πιέσεις του κινεζικού νομίσματος και έχει κάνει έξαλλο τον Τράμπ που κατηγορεί τη χώρα ότι «παίζει» με την ισοτιμία.

Πώς προσπαθεί να το αντιμετωπίσει το Πεκίνο; επιστρατεύοντας τακτικές που ακολουθούσε και όταν προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες του Κίτρινου Ποταμού.

Μπαίνουν φράγματα την εκροή κεφαλαίων με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται εξαγορές κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό και να δυσκολεύονται οι ξένες εταιρείες στην Κίνα να βγάλουν τα κεφάλαιά τους εκτός της χώρας.

Δημιουργεί τεχνητές «πλημμύρες» ρευστότητας στις βραχυπρόθεσμες αγορές χρήματος εντός συνόρων προσφέροντας υψηλότερα επιτόκια.

Αυτή η τελευταία τακτική ωστόσο έχει μεγάλους κινδύνους. Οι κινέζικες εταιρείες που εκδίδουν χρέος αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβότερα. Με ένα βουνό χρέους να δημιουργείται μια πτώχευση μπορεί να προκαλέσει ντόμινο που θα παρασύρει πολλές…

Δείτε το σχετικό video των FT:

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.